Home » D:News » O enormă „citadelă a furnicilor” a fost descoperită în Brazilia (VIDEO)

O enormă „citadelă a furnicilor” a fost descoperită în Brazilia (VIDEO)

O enormă „citadelă a furnicilor” a fost descoperită în Brazilia (VIDEO)
Publicat: 04.02.2012
Un adevărat „megalopolis” subteran, populat odinioară de milioane de insecte, dar azi abandonat, a fost dezgropat de oamenii de ştiinţă, care cred că această construcţie ar fi adăpostit cândva una dintre cele mai mari colonii de furnici din lume.

Citadela a fost construită de o specie de furnici-tăietoare-de-frunze şi cuprinde nenumărate coridoare şi camere, întinzându-se pe o suprafaţă de 46 metri pătraţi şi coborând până la 8 metri sub nivelul solului.

Se estimează că, pentru a construi furnicarul subteran (descris drept echivalentul, în lumea insectelor, al Marelui Zid Chinezesc), a fost nevoie de dislocarea a cca. 40 de tone de pământ.

Oamenii de ştiinţă au turnat 10 tone de beton în găurile de aerisire ale furnicarului abandonat, pentru a umple toate golurile, apoi au săpat în jurul acestora, expunând astfel detaliile construcţiei.

Furnicile-tăietoare-de-frunze sunt numite astfel datorită faptului că decupează porţiuni de frunze pe care le transportă în furnicar, folosindu-le ca substrat pentru a creşte pe ele ciuperci, care le servesc drept hrană.

Se consideră că aceste insecte formează cele mai complex structurate societăţi, după cea umană. Organizarea lor este foarte sofisticată, colonia având mai multe „caste” (regină, soldaţi, lucrătoare) şi interacţiuni sociale foarte complexe.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase