Pe baza investigaţiilor şi studiilor amănunţite demarate de către specialiştii din cadrul Woods Hole Oceanographic Institution Marine Mammal Center, experţii au reuşti să întocmească lista cauzelor presupuse care duc la aceste evenimente tragice, rămânând să investigheze, în fiecare caz în parte, cărui fenomen s-a datorat.
Schimbările climatice: temperaturile crescute din emisfera sudică pot afecta ciclul reproducător al delfinilor.
Geografia costieră : forma neregulată a ţărmurilor din Peru poate duce la stări de confuzie în rândul delfinilor tineri şi neexperimentaţi, care nu cunosc particularităţile zonelor şi, în consecinţă, nu ştiu pe unde să ocolească aceste capcane naturale.
Migraţia şi comportamentul prăzilor: schimbările curenţilor marini, provocate de modificările climatice abrupte din ultimul deceniu, pot modifica traseele de migraţie ale principalelor specii de peşti cu care se hrănesc delfinii. Această cauză poate explica cel mai bine motivul penturu care pe plajele din Peru au fost descoperite nu doar cadavrele delfinilor, ci şi mii de exemplare de sardine eşuate.
Bolile: cu toate că au recoltat probe biologice de la diferite specii de delfini eşuate pe plaje din întreaga lume, cercetătorii nu au identificat încă maladii sau afecţiuni care pot duce la acest bizar comportament, aparent sinucigaş, al cetaceelor.
Decompresia: nu se cunoaşte cu exactitate dacă delfinii, mamifere perfect adaptate mediului acvatic, pot suferi de această afecţiune datorată ridicării bruşte la suprafaţă, după scufundarea la mari adâncimi. Cu toate acestea, studiile au descoperit faptul că sângele delfinilor cu cioc (un grup de cetacee cu un „bot” foarte alungit) decedaţi în preajma navelor care foloseau sonarele din dotare, prezenta bule de aer, un semn caracteristic în cazul mamiferelor care suferă de pe urma decompresiei bruşte.
Sursa: Discovery News