Home » D:News » Aisbergurile din Antarctica ar putea contribui la absorbirea gazelor cu efect de sera

Aisbergurile din Antarctica ar putea contribui la absorbirea gazelor cu efect de sera

Aisbergurile din Antarctica ar putea contribui la absorbirea gazelor cu efect de sera
Publicat: 25.06.2007
Ghetarii plutitori desprinsi din Antarctica ar putea contribui la absorbirea gazelor cu efect de sera, principalele responsabile pentru incalzirea globala, potrivit unui studiu publicat in revista Science, transmite AFP.

O echipa de cercetatori a studiat doi ghetari care pluteau in deriva in marea Weddell. Departe de a fi niste bucati de gheata sterile, aisbergurile atrag alge, plancton si chiar pasari de mare pe o raza de 4 kilometri imprejurul lor.

Aceste ecosisteme marine din jurul aisbergurilor ar putea contribui la absorbirea dioxidului de carbon, principalul gaz cu efect de sera, prezent in atmosfera, pentru a-l duce in adancurile oceanului austral.

Algele absorb carbonul din dioxidul de carbon prin fotosinteza si il restituie prin intermediul lantului trofic.

Aisbergurile, care iau nastere la randul lor in urma incalzirii globale, detasandu-se din calota glaciara a Antarcticii, ar putea transforma marea Weddell intr-un fel de "capcana" naturala pentru dioxidul de carbon.

Totusi, sunt necesare studii complementare care vor determina rolul pe care l-ar putea avea aisbergurile in reducerea concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera, a indicat Ken Smith, oceanograf de la Institutul de cercetare a golfului Monterey (MBARI) din California.

Efectul ar trebui sa capete amploare odata cu incalzirea climei si cresterea numarului de aisberguri. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase