Prima pagină D:News

De ce femelele bonobo se prefac că sunt lesbiene? (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 03.03.2012 | ● Vizualizări: 1491

Este cunoscut faptul că unele femei se sărută între ele în baruri sau la petreceri pentru a atrage atenţia bărbaţilor. Însă noi observaţii indică faptul că asemenea comportamente se întâlnesc şi în natură, în rândul unor specii de animale.

Femelele bonobo adoptă un comportament aparent homosexual pentru a atrage atenţia. Numai că ele nu vor să fie observate de masculi, ci de celelalte femele din grup.

Din cauza promiscuităţii relaţiilor dintre indivizii aparţinând acestei specii, bonobo sunt cunoscute şi sub numele de "maimuţele erotice" sau "promiscue". Oamenii de ştiinţă care studiază comunicarea dintre indivizii bonobo au descoperit că femelele fac mai mult zgomot în timpul activităţilor sexuale dacă este implicată o parteneră de rang mai înalt şi dacă în apropiere se află alte femele.

Specialiştii cred că femelele recurg la aceste mijloace pentru a-şi îmbunătăţi statutul în cadrul grupului. Ei compară acţiunile intreprinse de femelele bonobo cu cele intreprinse la petreceri de unele femei, care se angajează în comportamente erotice cu persoane de acelaşi sex pentru a atrage atenţia asupra lor.Doctorul Zanna Clay, de la Universitatea Emory din Atlanta, SUA, a studiat timp de 5 ani sunetele emise de exemplarele din specia Pan paniscus (bonobo sau cimpanzeii pitici) de la rezervaţia Lola Ya Bonobo din Congo. Astfel, s-a constat că femelele par să fie conştiente de publicul lor, motiv pentru care scot sunete şi mai puternice atunci când femela alfa (cea cu rangul cel mai înalt în ierarhia grupului) este în apropiere.

Concluzia specialiştilor este că aceste sunete produse în timpul activităţilor sexuale le pot ajuta pe femele să să urce pe scara socială. Legătura dintre femelele din această specie este cu atât mai importantă cu cât grupurile de bonobo (spre deosebire de cimpanzeii Pan troglodytes) nu sunt dominate de masculi. Tocmai de aceea femelele au recurs la un instrument strategic prin intermediul căruia să poată consolida relaţiile sociale şi ierahia în grup.

Sursa: Daily Mail