Home » D:News » Aliajele cu memorie vor salva podurile avariate de cutremure

Aliajele cu memorie vor salva podurile avariate de cutremure

Aliajele cu memorie vor salva podurile avariate de cutremure
Publicat: 05.03.2012
Pilonii podurilor care au suferit detreiorări produse de seisme sunt, în mod obişnuit, reparaţi folosind beton sau polimeri armaţi cu fibre, metode care însă necesită mult timp. Aliajele cu memorie, în schimb, oferă posibilitatea de a repara pilonii în doar câteva ore, spun specialiştii de la Universitatea din Illinois - Urbana-Champaign, SUA.

Sârma realizată din aliaj metalic cu memorie (shape memory alloy – SMA) are capacitatea de a reţine forma iniţială şi a reveni la ea prin încălzire.

Datorită acestor calităţi, repararea unui picior de pod avariat devine mult mai simplă. Întâi, se îndepărtează betonul sfărâmat şi se înlocuieşte cu un mortar cu întărire rapidă. Apoi, pilonul este înfăşurat cu o spirală de sîrmă realizată dintr-un aliaj special (din nichel, titan şi niobiu), în prelabil extrudată (întinsă prin tragere, cu utilaje speciale). Când este însă încălzită, cu ajutorul unor arzătoare, sârma se contractă şi se strânge în jurul pilonului, consolidându-l.

Testată pe piloni la scară redusă (o treime din mărimea normală), metoda s-a dovedit rapidă şi eficientă: reparaţiile au necesitat mai puţin de 15 ore (comparativ cu cel puţin o săptămână în cazul metodelor clasice), iar pilonii astfel reparaţi s-au dovedit a fi chiar mai rezistenţi decât atunci când erau noi. Un alt avantaj al metodei este acela că, pentru a fi pusă în practică, nu necesită un grad înalt de calificare a muncitorilor.

În următoarele luni, metoda va fi aplicată la câteva poduri rutiere din statul american Illinois, pentru a se testa durabilitatea în timp a structurilor astfel reparate.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase