Home » D:News » O nouă materie primă pentru fabricarea plasticului biodegradabil: cojile de ouă!

O nouă materie primă pentru fabricarea plasticului biodegradabil: cojile de ouă!

O nouă materie primă pentru fabricarea plasticului biodegradabil: cojile de ouă!
Publicat: 06.04.2012
Proiectul presupune extragerea proteinelor din cojile de ouă, numite glicozaminoglicani, pentru îmbunăţirea unor calităţi ale materialelor plastice pe bază de amidon.

Glicozaminoglicanii sunt utilizaţi în prezent în industria farmaceutică, la fabricarea unor medicamente utile oamenilor care suferă de probleme la nivelul cartilajelor.

Scopul oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, este de a utiliza aceste proteine pentru a ameliora plasticul pe bază de amidon. Pentru a servi drept exemplu practic, specialiştii au pus la punct o tehnologie de utilizare a materialul compozit biodegradabil la fabricarea cutiilor pentru ouă.

Materialele plastice biodegradabile sunt folosite în scopuri comerciale de ani buni, sticlele făcute din plastic ce conţine amidon extras din porumb fiind des întâlnite. Cu toate acestea, statisticile arată că doar în Marea Britanie, anual, se folosesc în jur de 5 milioane de tone de plastic pe bază de petrol.

Cojile de ouă sunt considerate deşeuri în industria alimentară, dar de fapt ele sunt materiale compozite foarte complexe. Ele ar putea aduce un potenţial beneficu atât pentru producătorii de produse alimentare, cât şi pentru alte industrii. Pe lângă faptul că cei din industria alimentară au posibilitatea de a deveni mai prietenoşi cu mediul, refolosirea cojilor de ouă ar putea reprezenta o sursă de venituri, sau măcar o economisire a banilor necesari pentru a scăpa de aceste deşeuri.

Compania „Just Egg”, producătoare de maioneză şi ouă fierte, foloseşte aproape 1,3 milioane de ouă în fiecare săptămână, lăsând în urmă aproximativ 10 tone de coji. Potrivit companiei, anual sunt alocaţi cca. 30.000 lire sterline din bugetul firmei pentru transportarea celor 500 de tone de coji de ouă la gropile de gunoi.

Sursa: CNN

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase