Home » D:News » Radiografiile dentare pot provoca tumori pe creier

Radiografiile dentare pot provoca tumori pe creier

Publicat: 10.04.2012
Conform unor cercetări recente efectuate de specialiştii americani din cadrul prestigioasei Universităţi Yale, persoanele care îşi efectuează des radiografii dentare prezintă un risc crescut de a face tumori la nivelul creierului.

Studiul publicat în periodicul Cancer demonstrează că persoanele diagnosticate cu meningiom, o formă comună de tumoare pe creier, au efectuat un număr relativ crescut de radiografii dentare.

Conform graficelor de specialitate, persoanele care îşi fac anual o radiografie panoramică prezintă un risc de 2,7 -3 ori mai mare, de a face tumorile respective, comparativ cu cei care trec rar pe la dentist în scopul radiografierii.

Cei care fac anual radiografii ale câte unui dinte au un risc de 1,4-1,9 ori mai mare de apariţie a tumorilor, comparativ cu grupul de control.

Cercetările au fost conduse de dr. Elizabeth Claus din cadrul Yale University School of Medicine, şi s-au bazat pe date obţinute de la număr de 1.433 pacienţi americani cu vârsta cuprinsă între 27-79 ani, care au fost diagnosticaţi cu tumori pe creier.

Pentru comparaţie, cercetătorii au implicat un alt grup, format din 1.350 persoane ccu caracteristici similare, dar care nu au fost diagnosticate cu meningiom.

Deşi pacienţii care îşi fac radiografii dentare în prezent sunt expuşi unor niveluri relativ scăzute de radiaţii, comparativ cu cei care îşi făceau acelaşi tip de radiografii acum 10-20 ani, ca măsură de precauţie dentiştii ar trebui să cântărească atent, în fiecare caz, dacă radiografiile sunt cu adevărat necesare.

„Studiul reprezintă oportunitatea ideală pentru a avertiza opinia publică asupra riscurilor deloc mici care însoţesc expunerea la radiaţii X.”, declară dr. Elizabeth Claus.

Conform regulilor instituite de American Dental Association, copii nu ar trebui să facă radiografii dentare decât o singură dată la un interval de doi ani de zile, adolescenţii câte o radiografie la 1,5-3 ani, iar adulţii câte una la 2-3 ani.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase