Home » D:News » Vârsta girafelor este „scrisă” în desenul blănii

Vârsta girafelor este „scrisă” în desenul blănii

Publicat: 11.04.2012
Vârsta girafelor este „scrisă” în desenul blănii
În urma unui studiu care s-a întins pe o perioadă de 33 ani, o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Kyoto a descoperit că blana masculilor de girafe devine din ce în ce mai închisă la culoare odată cu trecerea timpului, coloritul acesteia fiind un indiciu sigur asupra vârstei acestor erbivore africane.

Profesorul Fred Bercovitch din cadrul Primate Research Institute and Wildlife Research Center de pe lângă Universitatea din Kyoto, a iniţiat o colaborare cu naturalistul Phil Berry, care a studiat girafele din Zambia încă de la mijlocul deceniului 1970-1980.

„Munca lui Phil Berry este cu adevărat uluitoare. Acest om a studiat şi comparat evoluţia nuanţelor de culoare din blana girafelor timp de peste 30 ani, iar însemnările sale voluminoase pot deveni astăzi adevărate lucrări ştiinţifice.”, declară profesorul Bercovitch. Studiul a fost publicat recent în periodicul Journal of Zoology.

Toate subspeciile de girafe prezintă fenomenul de întunecare a culorii blănii odată cu înaintarea în vârstă, doar că până în prezent nu se cunoşteau momentele-cheie ale acestor schimbări.
„Contribuţia noastră constă în faptul că acum putem face legătura dintre diverse vârste şi nuanţele respective ale coloritului, fapt care funcţionează asemenea unui biomarker al îmbătrânirii la girafe.”, continuă prof. Bercovitch.

Cei doi cercetători au descoperit că blănurile masculilor de girafe încep să-şi schimbe nunaţele coloritului în jurul vârstei de 7-8 ani, iar petele maronii devin aproape negre peste alţi doi ani. Cercetătorii cred că fenomenul este legat de influenţa hormonilorl la pubertate. Masculii de girafă ating maturitatea sexuală la vârsta de aproximativ 10 ani, iar schimbarea coloritului devine aşadar un puternic semnal vizual adresat tuturor celorlalte girafe.

Girafele din subspecia Thornicroft trăiesc îndeosebi în Valea râului Luangwa din estul Zambiei, fiind una dintre cele 9 subspecii recunoscute de girafe care mai trăiesc la ora actuală în Africa.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase