„Dimensiunea ochilor este unul din cei mai importanţi factori care contribuie la înţelegerea capacităţii vizuale şi a evoluţiei acesteia. La vertebrate, ochii mari pot contribui atât la creşterea acuităţii (vederii în detaliu), cât şi a sensibilităţii (vederii în lumină slabă)”, a explicat profesorul Chris Kirk de la Universitatea din Texas.
Unele animale se bazează mai mult pe alte simţuri, dar pentru multe dintre ele şi în special pentru cele alergătoare, vederea joacă un rol important.
„Dacă ne gândim la animale rapide precum ghepardul sau calul, putem garanta imediat că acestea au ochi mari. Aceştia oferă o vedere mai bună, ce îi ajută să evite obstacolele din mediul în care traiesc atunci când se mişcă cu rapiditate”, a completat Chris Kirk.
Pentru a-şi da seama ce factori influenţează mărimea ochilor, cercetătorii au colectat informaţii despre dimensiunea ochilor şi a trupului şi despre viteza cu care aleargă, în cazul a 50 de mamifere. În urma calculelor, au descoperit că în 89% din cazuri mărimea ochilor era corelată cu viteza de alergare şi cu masa corporală. După ce au scos din ecuaţie masa animalului, cercetătorii au observat o legătură strânsă între viteza cu care aleargă şi dimensiunea ochilor.
În mod interesant, oamenii nu prezintă această corelaţie. Avem ochii mari, asemănători cu cei ai mamiferelor rapide, însă viteza cu care putem alerga este mică, ceea ce duce la concluzia că, în cazul speciei umane, nu viteza de alergare a fost factorul selectiv care a dus la dezvoltarea unor ochi mari.
Sursa: Live Science
Foto: Marcus T. Jaschen