Home » D:News » Suntem bombardaţi zilnic de materia neagră din Univers?

Suntem bombardaţi zilnic de materia neagră din Univers?

Publicat: 14.05.2012
Suntem bombardaţi zilnic de materia neagră din Univers?
Deşi materia neagră este dominantă în Univers, ea continuă să rămână enigmatică. O teorie recentă încearcă să explice natura materiei negre şi sugerează că oamenii au ocazia de a o întâlni mai des decât s-ar crede.

Particule de materie neagră, cunoscute sub numele de WIMP (weakly interacting massive particles) sunt absorbite de fiecare om de pe Pământ într-un ritm mediu de una pe minut, pe măsură ce miliarde de particule trec prin noi.

Fizicienii care au elaborat această teorie susţin că particulele de materie neagră sunt inofensive şi în cantitate neglijabilă, comparativ cu sursele de radiaţii cosmice sau cu radonul, gazul radioactiv de pe Pământ.

„Există o şansă ca ele să aibă capacitatea de a provoca mutaţii nocive , dar posibilitatea de a se întâmpla un astfel de fenomen este foarte mică”, a declarat Katherine Freese de la Universitatea din Michigan, SUA. Teoria particulelor WIMP ar putea rezolva misterul materiei negre, un material despre care se crede că ocupă mare parte din univers, dar care este deosebit de greu de detectat. Cea mai acceptată teorie privind formarea materiei negre este cea care include tocmai aceste particule despre care se crede că interacţionează cu materia obişnuită.

„În elaborarea teoriei am fost motivaţi de faptul că particulele WIMP sunt candidaţii ideali pentru crearea materiei negre. În urma studiilor am constat că, la fiecare secundă, miliarde de astfel de particule trec prin corpul uman, lovind un nucleu la fiecare minut”, au declarat cercetătorii.

Experimentele care caută particulele WIMP se realizează, în general, în subteran, pentru a le izola de radiaţia cosmică de fond.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase