Home » D:News » Un nou experiment sugerează că timpul petrecut în spaţiul cosmic încetineşte îmbătrânirea

Un nou experiment sugerează că timpul petrecut în spaţiul cosmic încetineşte îmbătrânirea

Publicat: 07.07.2012
Un nou experiment sugerează că timpul petrecut în spaţiul cosmic încetineşte îmbătrânirea
Cercetătorii au descoperit că viermii care au petrecut timp în spaţiu au suferit schimbări genetice asociate unei vieţi mai lungi.

Un număr de viermi Caenorhabditis elegans au fost transportaţi pe Staţia Spaţială Internaţională în cadrul unei misiuni, fiind apoi returnaţi pe Terra pentru a fi studiaţi. Cercetătorii au descoperit că cinci gene ale viermilor prezentau o activitate mai redusă, iar studiile au arătat că atunci când aceste gene sunt suprimate în rândul speciilor de pe Terra, viaţa acestora este prelungită.

Nematodul C. elegans este unul dintre cele mai studiate animale de pe Pământ. Viermii sunt purtaţi adesea în misiunile spaţiale pentru a studia efectele biologice produse de expunerea la condiţiile din spaţiu, pentru a anticipa provocările pe care le vor înfrunta oamenii care vor porni în explorări spaţiale. Viermii au supravieţuit inclusiv dezastrului navetei spaţiale Columbia în 2003.

Acum, cercetătorii de la Universitatea Nottingham şi de la un număr de universităţi japoneze au examinat viermii care au călătorit timp de 11 zile până la Staţia Spaţială Internaţională şi care au fost îngheţaţi odată cu revenirea pe Pământ. În acelaşi timp, un grup de control de viermi a fost ţinut în viaţă pe Terra, aceştia fiind îngheţaţi în acelaşi timp. Viermii aveau o vârstă înaintată în momentul îngheţării, de 2-3 săptămâni.

Cercetătorii au descoperit că muşchii viermilor care au călătorit în spaţiu prezentau cantităţi mai mici de proteine care se acumulează în muşchi pe măsură ce animalele îmbătrânesc. De asemenea, 5 gene erau inactivate în rândul viermilor „călători”.

„Se pare că aceste gene reglează modul în care viermele percepe mediul şi semnalizează schimbările necesare în metabolism pentru adaptarea la mediu”, a explicat Dr. Nathaniel Szewczyk.

„Majoritatea dintre noi ştim că muşchii tind să se atrofieze în spaţiul cosmic. Aceste rezultate sugerează că acest lucru se petrece ca reacţie de adaptare, nefiind de fapt o reacţie patologică. Aşadar, deşi pare nefiresc, muşchii par să îmbătrânească mai încet în spaţiu decât pe Terra. Astfel, este posibil ca timpul petrecut în spaţiu să încetinească procesul de îmbătrânire”, a concluzionat expertul.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase