Home » D:News » Viaţa secretă a pisicilor, surprinsă cu ajutorul camerelor: aceste feline sunt o mare ameninţare la adresa faunei

Viaţa secretă a pisicilor, surprinsă cu ajutorul camerelor: aceste feline sunt o mare ameninţare la adresa faunei

Autor: Mihaela Stanescu 08.08.2012
Viaţa secretă a pisicilor, surprinsă cu ajutorul camerelor: aceste feline sunt o mare ameninţare la adresa faunei
4 miliarde de animale - atâtea omoară, în fiecare an, numai în SUA, pisicile de casă şi vagaboande. Cifrele sunt foarte îngrijorătoare, iar biologii afirmă că acest comportament prădător - firesc, desigur - al pisicilor reprezintă o cauză importantă a declinului faunei în Statele Unite.
Cifrele au fost obţinute prin extrapolarea rezultatelor unui studiu realizat pe 55 pisici din suburbiile oraşului Athens, din statul american Georgia, de către National Geographic Society în colaborare cu Universitatea Georgia.

Pisicile au fost echipate cu camere video care au înregistrat comportamentul felinelor timp de mai multe zile, arătând că pisicile cărora li se permite să iasă din casă omoară, în medie, 2,1 animale pe săptămână.

Aproximativ 30% dintre pisicile studiate s-au dovedit vânători eficienţi, omorând câte o pradă la fiecare 17 ore petrecute afară din casă.

Cercetătorii au fost surprinşi să afle că, spre deosebire de ceea ce se crezuse anterior, pisicile erau departe de a aduce acasă tot ceea ce vânau; doar 23% dintre prăzile ucise erau aduse la domiciliu.

Pisicile vânează o gamă largă de animale: şoareci sălbatici, veveriţe, şopârle, păsări, broaşte şi mici şerpi. Calculele au arătat că păsările constituie 13% din totalul prăzilor.

Extrapolând rezultele la scara întregii ţări şi incluzând şi pisicile vagaboande, oamenii de ştiinţă au ajuns la conlcuzia că pisicile din SUA omoară anual aproximativ 4 miliarde (!) de animale, dintre care cel puţin 500 milioane de păsări, unul dintre motivele pentru care o treime dintre specii de păsări din SUA sunt în declin.

Organizaţiile de protecţie a faunei fac mereu apeliuri la proprietarii de pisici, recomandându-se acestora să îşi ţină animalele în casă, pentru a reduce efectele asupra faunei de animale mici.

În afară de impactul asupra faunei, filmările au mai documentat şi numeroase comportamente riscante ale felinelor, masculii tineri fiind cei mai aventuroşi şi vulnerabili din acest punt de vedere: traversează şosele, se angajează în confleicte cu alte pisici, intră în rigole şi se vâră în tot felul de spaţii strâmte, unde riscă să rămână blocate.

Sursa: Discovery News

Foto: University of Georgia