Descoperire surpriză în marea catedrală Sfânta Sofia

24 10. 2016, 09:13

Pe pereţii acesteia s-au descoperit două inscripţii aparţinând vikingilor, probabil a celor din Garda Varegă din Constantinopol. Garda Varegă era, de fapt, o grupă de mercenari vikingi ce se aflau în slujba bizantinilor

Prima dintre acestea a fost descoperită în anul 1964, pe un perete aflat la ultimul etaj. Aceasta este uzată, iar singura parte vizibilă este reprezentată de cuvântul  -alftan, care este varianta nordică a numelui Halfdan.

Folke Högberg din Uppsala, Suedia, a descoperit a doua inscripţie în anul 1975 într-o nişă din partea vestică a acestei contrucţii. Cu toate că acesta a declarat această descoperirea la Department of Runes din Stockholm, în anul 1984, aceasta nu a fost făcută publică, iar în anul 1988 arheologul Mats G. Larsson a descoperit aceeaşi inscripţie şi a facut publică descoperirea sa.

Inscripţia ari:k, reprezentând, de fapt, numele Árni. Atât Högberg, cât şi arheologul consideră că această inscripţie poate fi analizată din perspectiva unor „grafitii” realizate de vikingii din Garda Varegă.

Sursa: The Vintage News

Citeşte şi:

Descoperire neaşteptată: jumătate dintre războinicii vikingi erau femei!

În urmă cu peste un mileniu, adevăratul Ragnar Lodbrok conducea o bătălie legendară care avea să-i asigure un loc în istorie

Un cod secret folosit de vikingi a fost descifrat. „Mesajul acesta este un fel de SMS din Evul Mediu”

Corabie vikinga, scoasa la lumina in cel mai mare lac al Suediei