Home » Istorie » Fort Boyard. Napoleon a ridicat un fort în Oceanul Atlantic care a fost folosit abia după mai bine de 180 de ani

Fort Boyard. Napoleon a ridicat un fort în Oceanul Atlantic care a fost folosit abia după mai bine de 180 de ani

Publicat: 05.03.2017
Fortul Boyard este localizat între Île-d’Aix şi Île d’Oléron în strâmtoarea Pertuis d’Antioche, pe coasta vestică a Franţei. Deşi construcţia acestuia a fost sugerată undeva în secolul al XVII-lea, acesta a fost construit de fapt în timpul perioadei lui Napoleon Bonaparte.

Construcţia a început în 1801 şi a fost completată în 1857, relatează The Vintage News. Fiind aproape imediat abandonat, a fost refolosit abia în 1990, când în interiorul lui a fost realizat show-ul televizat numit chiar Fort Boyard.

Fortul are o formă ovală, cu o lungime de 68 de metri şi o lăţime de 31. Zidurile fortului au o înălţime de 20 de metri. În centrul structurii este o curte şi un palier pentru soldaţi şi ofiţeri. De asemenea, în exterior, ar fi locuri speciale pentru tunuri, după cum reiese în imaginea de mai jos.

Construcţia fortului a fost luată în considerare în timpul lui Louis al XIV-lea între 1661 şi 1667. Se considera că fortul forma o line de fortificaţie împreună cu Fortul Enet şi Fortul de la Rade on Île-d’Aix. Acest fort ar fi umplut distanţa dintre cele două. În 1692, inginerul francez Descombs a început planificarea construcţiei, dar costul extrem de mare a determinat ca proiectul să fie abandonat.

După un raid britanic în 1757 pe Île-d’Aix, francezii au reluat planurile pentru construcţia acestui fort. Şi în acest caz, ideea a fost abandonată, de data aceasta din cauza problemelor logistice.

Eforturile au fost reluate în 1800 de către Napoleon Bonaparte şi în următorul an inginerii francezi au proiectat un fort pentru a fi construit. Pentru a facilita construcţia, a fost construit un port pe île d’Oléron, plus localitatea Boyardville care a fost construită pentru muncitori.

Prima fază a construcţiei Fort Boyard a fost stabilirea unei platformee care avea rolul de fundaţie, cu o lungime de 100 de metri şi o lăţime de 50. Proiectul a fost suspendat în 1809 şi a fost reluat în 1837, sub Louis Philippe, în urma tensiunilor cu Marea Britanie.

În sfârşit, fortul a fost terminat în 1857. Acesta putea adăposti 250 de oameni. Totuşi, la această dată tunurile s-au îmbunătăţit şi a făcut ca fortul să fie inutil, întrucât cele două forturi vecine acopereau distanţa.

După 1871, Fortul Boyard a fost folosit ca închisoare militară, apoi după o scurtă perioadă a fost abandonat şi neîngrijit.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Napoleon, o legenda fara sfarsit

Carol cel Mare – regele care a făurit Franţa

Linia Maginot şi fortificaţiile care trebuiau să apere Franţa

Misterios fort pre-european, descoperit in Canada

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase