Home » Istorie » Un ”panou” cu hieroglife vechi de 5.000 de ani conţine un mesaj cosmic care i-a fascinat pe cercetători – FOTO

Un ”panou” cu hieroglife vechi de 5.000 de ani conţine un mesaj cosmic care i-a fascinat pe cercetători – FOTO

Publicat: 24.06.2017
Arheologii au descoperit un „panou” cu hieroglife inscripţionate în rocile de lângă localitatea egipteană El-Khawy. Simbolurile, care ilustrează un mesaj asociat cosmosului, reprezintă printre cele mai vechi hieroglife cunoscute, datând de acum aproximativ 5.200 de ani.

John Darnell, profesor la Universitatea Yale şi coordonator al acestei expediţii, susţine că „noul sit descoperit păstrează unele dintre cele mai vechi şi mai mari semne ale perioadei de formare a scrisului hieroglific şi furnizează dovezi cu privire la modul în care egiptenii din antichitate au inventat sistemul lor unic de scris,” scrie Live Science.

De asemenea, arheologii au mai descoperit o inscripţie care ilustrează o turmă de elefanţi, creaţi în jurul anilor 4.000 – 3.500 î.e.n. Unul dintre elefanţii adulţi avea desenat un elefant mic în interiorul corpului – „un mod foarte rar de reprezentare a femelei gestante” (imaginea de mai jos), relatează Darnell.

Credit: Universitatea Yale

Panoul conţine patru semne hieroglifice, cu înălţimi de aproximativ 70 de centimetri, relatează Live Science.

Unul dintre semne arată un cap de taur pe un stâlp scurt, un simbol găsit şi în alte situri egiptene. Darnell precizează: „capul de taur pare să fie un simbol al puterii regale în fazele de formare a statului egiptean”.

Celelalte trei semne ilustrează două berze, spate în spate, cu o pasăre ibis între ele (imaginea de mai jos). Aranjamentul barză-ibis-barză „exprimă cosmosul înţeles prin ciclurile solare”, explică Darnell.

Credit: Universitatea Yale

Împreună, cele patru simboluri reprezintă cel mai probabil „o expresie a autorităţii regale asupra cosmosului”, sugerează arheologul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cel mai mare faraon al Egiptului Antic

Mormântul uneia dintre cele mai importante femei din Egiptul antic tocmai a fost descoperit – FOTO

Testele ADN asupra mumiilor egiptene scot la iveală originea surprinzătoare a egiptenilor antici

Răspunsurile la MARILE întrebări legate de Egiptul antic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase