Home » Istorie » Evacuarea mormântului lui Lenin: operaţiunea de salvare a celui mai faimos cadavru din lume

Evacuarea mormântului lui Lenin: operaţiunea de salvare a celui mai faimos cadavru din lume

Evacuarea mormântului lui Lenin: operaţiunea de salvare a celui mai faimos cadavru din lume
Publicat: 06.10.2018
În vara lui 1941, în Moscova era aplicată curtea marţială. Raidurile aeriene germane au forţat guvernul sovietic începerea evacuării obiectelor valoroase. Unul dintre acestea era mumia liderului revoluţiei bolşevice şi primul conducător al URSS-ului, Vladimir Ilici Lenin.

La scurt timp după luarea deciziei de evacuare, profesorul Boris Zbarsky a fost chemat urgent la Kremlin. A condus laboratorul special al mausoleului care ţinea corpul lui Lenin şi a luat şi parte la procesul de îmbălsămare. Zbarsky a fost informat că Lenin trebuie să fie mutat din Moscova în oraşul Tiumen, iar profesorul şi echipa sa sunt responsabili pentru siguranţa „cargo-ului”, scrie War History Online.

Mumia a fost pusă într-un vagon special al unui tren. În total, trei trenuri speciale au fost folosite pentru evacuarea lui Lenin. Primul tren transporta gărzi, al doilea corpul lui Lenin, iar al treilea alţi soldaţi.

Înainte de plecare, trenurile au fost foarte atent verificate, iar trenul în care era transportat Lenin a fost echipat cu amortizoare speciale, iar interiorul a fost modificat pentru a crea şi menţine microlimatul optim, care era controlat de o echipă de specialişti.

„Am suferit de îngrijorare! Dar metoda noastră a trecut toate testele”

În timpul călătoriei, Zbarsky a oprit trenul de mai multe ori pentru a verifica dacă echipamentul se află în stare perfectă de funcţionare. Toate staţiile prin care au trecut erau păzite scrupulos.

În 1945, Zbarsky a dat un interviu pentru un jurnalist rus, spunând, printre altele, că, „în mausoleu, corpul a stat nemişcat pentru 17 ani, dar atunci era necesar să fie dus cu maşina şi cu trenul timp de câteva zile. În mausoleu, era ţinut la o temperatură constantă de 16 grade, iar pe 3 iulie, era o căldură de nesuportat, 37 de grade la umbră, aceeaşi temperatură în maşini şi în oraşul Tiumen. Am suferit de îngrijorare! Dar metoda noastră a trecut toate testele”.

După ce trenul a ajuns în Tiumen, corpul a fost pus într-un camion. Nimeni din Tiumen, nici măcar autorităţile locale, nu a fost avertizat de sosirea unui cargo atât de preţios. Doar după aceea, administraţia oraşului a fost informată.

O clădire cu două etaje a unei foste şcoli a fost folosită drept noul mausoleu al lui Lenin. Era localizată în centrul oraşului şi înconjurată de un gard înalt. Sarcofagul a fost pus la al doilea etaj, iar toate ferestrele au fost zidite. Pe primul etaj era cazaţi comandantul mausoleului şi personalul de securitate şi mentenanţă.

O dată la zece zile, Zbarsky raporta lui Stalin prin telefon starea lui Lenin şi toate incidentele care s-au petrecut în această perioadă.

De asemenea, clădirea era alimentată în permanenţă cu curent electric, întrucât în Tiumen aveau loc pene de curent.

În acelaşi timp, la Moscova, gărzile continuau să păzească mausoleul gol, pentru a păstra secretul mutării.

Pata neagră de pe corpul lui Lenin

Probabil, în 1942, Zbarsky a descoperit o pată neagră pe corpul lui Lenin. Conform regulilor, când acest lucru se întâmplă, partea afectată a corpului trebuie distrusă sau arsă cu acid. Totuşi, profesorul şi personalul său riscau să ajungă la închisoare pentru aplicarea unei asemenea metode. Zbarsky a reuşit să elimine problema şi să se asigure că pata nu afecta corpul.

Timp de 3 ani şi 9 luni, corpul lui Lenin a fost ţinut în Tiumen. Zbarsky, temându-se că petele negre ar putea reveni, a insistat ca mumia să fie readusă la Moscova. Pe 29 martie 1945, un ordin a fost emis pentru remutarea corpului lui Lenin la Moscova.

În aprilie 1945, corpul a fost readus, iar în septembrie mausoleul a fost redeschis. Mutarea în Tiumen a fost singura dată când corpul îmbălsămat a părăsit mausoleul din Piaţa Roşie.

Pe 26 iulie 1945, pentru realizările ştiinţifice uimitoare, foarte importante pentru stat, Boris Zbarsky a primit titlul de Eroul al Muncii Socialiste.

Touşi, în 1952, acesta a fost arestat sub o acuzaţie falsă. Conform fiului său, Ilya, „ştiu că nu a fost vinovat. A petrecut un an şi jumătate în închisoare, iar singurul lucru pe care mi l-a spus a fost că era acuzat de spionaj pentru Germania. Nu i-am văzut dosarul”.

La nouă luni după moartea lui Stalin, în decembrie 1953, Zbarsky a fost eliberat din închisoare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Corpul lui Lenin arată tot mai bine, cu trecerea anilor. Experimentul rusesc care durează deja de 90 de ani

Controversele din jurul morţii lui Stalin. Care a fost cauza decesului cunoscutului lider sovietic

Locul misterios unde s-a adăpostit Lenin pentru a nu fi arestat de autorităţile ţariste. Nostalgicii îl vizitează şi în ziua de astăzi – GALERIE FOTO

Acţiuni STRANII din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial- Galerie Foto

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase