Home » Istorie » Detalii despre un faimos general din armata lui Tutankamon, devenit apoi faraon, au fost regăsite în gravurile în piatră dintr-un templu egiptean străvechi

Detalii despre un faimos general din armata lui Tutankamon, devenit apoi faraon, au fost regăsite în gravurile în piatră dintr-un templu egiptean străvechi

Detalii despre un faimos general din armata lui Tutankamon, devenit apoi faraon, au fost regăsite în gravurile în piatră dintr-un templu egiptean străvechi
Publicat: 05.10.2018
Gravurile în piatră descoperite într-un templu din sudul Egiptului ar putea dezvălui informaţii noi despre faraonul Seti I-ul ce a iniţiat o serie de campanii militare în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu după ce şi-a obţinut titlul în 1289 sau 1288 î.Hr.

Inscripţiile conţin atât desene, cât şi hieroglife, iar una dintre ele menţionează un general de elită al armatei regelui Tutankhamon. Live Science scrie că arheologii din cadrul Ministerului Antichităţilor din Egipt au descoperit inscripţiile proiectului de infrastructură din Aswan. Gravurile au fost descoperite în interiorul templului Kom Ombo ce a fost ridicat  în onoarea zeului Horus şi a zeului Sobek. 

Templul are o vechime de 2.300 de ani, inscripţia ar fi fost realizată într-un alt templu mult mai vechi, ce a fost amplasat în aceeaşi zonă. Mai mulţi egiptologi au încercat să descifreze inscripţia. „Este o descoperire impresionantă ce ar putea avea o mare importanţă istorică”, a declarat Peter Brand, profesor de istorie din cadrul Universităţii Memphis din Tennessee. 

Unul dintre pasaje îl prezintă pe Set I-ul alături de zeii Sobek şi Horus, lucru ce nu a mai fost observat până în prezent în descoperirile privind acest faraon, susţine Brand.  O altă inscripţie majoră conţine un fel de „decrete privind activităţile regelui din zonă”, afirmă Brand.  

O altă inscripţie despre Seti I-ul a fost descoperită în trecut la sit-ul Gebel es-Silsilah, aflat al nord de Kom Ombo. „Poate că Seti călătorea prin regatul său în timpul domniei şi s-a oprit în Gebel es-Silsilah şi apoi în Kom Ombo în drumul său către Teba, oraşul Luxor de astăzi”, a adăugat el. 

Inascripţia mai face referire şi la faraonul Horemheb, ce a domnit în 1293 î.Hr. Horemheb „a fost unul dintre generalii importanţi din armata lui Tutankhamon. El a devenit rege după ce s-a căsătorit cu o membră a familiei regale”, a declarat Ronald Leprohon, profesor de egiptologie din cadrul Universităţii din Toronto. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase