Home » Istorie » Dinţi fosilizaţi vechi de 450 mii de ani dezvăluie existenţa unei perioade complexe de evoluţie a omului

Dinţi fosilizaţi vechi de 450 mii de ani dezvăluie existenţa unei perioade complexe de evoluţie a omului

Publicat: 06.10.2018
O serie de dinţi descoperiţi în Italia sunt consideraţi cele mai vechi fosile umane excavate în Peninsula Italică. Aceştia arată că structura dentară a Neanderthalienilor a evoluat în urmă cu 450.000 de ani Dinţii oferă informaţii privind o perioadă complexă a evoluţiei umane pe care cercetătorii abia încep să o înţeleagă.

Clement Zanolli şi colegii săi din cadrul Universităţii Paul Sabatier din Franţa au analizat rămăşiţele dentare descoperite la sit-ul Fontana Fanuccio, aflat la 50 de kilometri de Roma şi Visagliano. Conform Phys, cu o vechime de aproape 450.000 de ani, dinţii se află pe lista scurtă a fosilelor umane din perioada mijlocie a Pleistocenului din Europa. 

Prin intermediul microtomografiei şi a analizelor morfologice detaliate, autorii au examinat forma şi modul în care au fost dispuse ţesuturile dentare pe care le-au comparat apoi cu dinţii altor specii de hominizi. Ei au descoperit că dinţii sunt similari cu cei ai Neanderthalienilor, dar diferiţi de cei ai omului modern. 

Credit: Zanolli et al., 2018

În comunitatea ştiinţifică, au existat nenumărate dezbateri privind identităţile şi relaţia dintre eurasiaticii perioadei mijlocii ai Pleistocenului. Descoperirea dinţilor asemănători cu cei ai Neanderthalienilor arată că a existat o separare timpurie a acestei specii de cea a omului modern. De asemenea, dinţii sunt total diferiţi de alţi dinţi fosilizaţi descoperiţi în Eurasia. Acest fapt sugerează că ar fi existat multiple populaţii înrudite cu oamenii în această regiune. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase