Home » Istorie » „Tezele din iulie”, începutul „minirevoluţiei culturale” a lui Nicolae Ceauşescu – 100 de ani in 100 de momente

„Tezele din iulie”, începutul „minirevoluţiei culturale” a lui Nicolae Ceauşescu – 100 de ani in 100 de momente

Publicat: 14.10.2018
La 6 iulie 1971 au fost emise celebrele „Teze din iulie” prin care începea aşa-numita „minirevoluţie culturală".
„Tezele din iulie” au reprezentat discursul pe care dictatorul Nicolae Ceauşescu l-a susţinut  în faţa Comitetului Executiv al Partidului Comunist Român (PCR), pe data de 6 iulie 1971.
 
Tezele cuprindeau 17 „propuneri”, care urmau a fi dezbătute într-o plenară C.C. al PCR. 
 
Printre cele 17 „propuneri” ale „Tezelor din iulie” se număra: intensificarea educaţiei politico-ideologice în şcoli şi universităţi; interzicerea muzicii „decandente” la radio şi la televiziune; interzicerea băuturilor alcoolice în centrele universitare; participarea tinerilor la mari proiecte de construcţie ca parte a muncii patriotice; intensificarea propagandei politice folosind radioul şi televiziunea, precum şi cinematografia, editurile sau Uniunea Artiştilor Plastici; creşterea continuă în „rolul de conducere” al Partidului; îmbunătăţirea educaţiei şi a acţiunii politice a Partidului. Totodată, liberalizarea din 1965 a fost condamnată şi a apărut un nou index de cărţi şi autori interzişi.
 
În realitate începea „minirevoluţia culturală”, lansând o ofensivă neo-stalinistă împotriva mini-dezgheţului politic şi intelectual din România apărut după moartea lui Gheorghe-Gheorghiu Dej în 1965.
 
Sursa de inspiraţie au reprezentat-o modelele de conducere şi spectacolele de propagandă din China şi Coreea de Nord, ţări pe care le-a vizitat în turneul său efectuat în Asia între 1-24 iunie 1971, unde a mai vizitat şi Mongolia şi Vietnamul de Nord.
 
Cele mai importante, sugestive, tragice sau fericite momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania „100 de ani în 100 de momente”, care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.

 

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase