Home » Istorie » Secretele întâlnirii dintre Hitler și un general japonez în timpul războiului

Secretele întâlnirii dintre Hitler și un general japonez în timpul războiului

Secretele întâlnirii dintre Hitler și un general japonez în timpul războiului
Credit foto: Profimedia
Publicat: 09.06.2020

În 1940 Adolf Hitler s-a întâlnit cu generalul Tomoyuki Yamashita, cel care a cucerit Malaezia.

În decembrie 1940, la trei luni după semnarea Pactului Tripartit, o delegație militară japoneză a ajuns la Berlin pentru a afla mai multe despre modul în care membrii europeni ai acestei alianțe luptau în război. La conducere se afla Tomoyuki Yamashita, un militar de carieră și care va cuceri Malaezia în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, notează History.

O întâlnire amânată

După câteva săptămâni în care delegația japoneză a fost plimbată prin noile teritorii cucerite de către naziști, Tomoyuki Yamashita și Adolf Hitler s-au întâlnit. Trebuie precizat faptul că cei doi s-au prezentat la aceste discuții cu scopuri diferite.

Generalul era interesat de inspectarea tehnicii militare germane, în speranța că astfel va putea să crească șansele de reușită ale propriilor săi soldați în luptele din China. Adolf Hitler spera ca după această întâlnire Japonia să declare război Statelor Unite ale Americii și Regatului Unit.

Istoricii consemnează faptul că militarii japonezi s-au arătat interesați de tehnica de război folosită de către naziști: radare și alte tehnologii, dar, ofițerii germani s-au limitat la prezentarea unor regiuni ocupate și au ignorat întrebările aliaților lor.

Un joc de imagine

În privat generalul s-a declarat neimpresionat de persoana lui Hitler, comparându-l cu un cleric, totuși, îi recunoaștea carisma și calitățile oratorice din timpul discursurilor publice. În ciuda opiniilor personale, Tomoyuki Yamashita a declarat pentru corespondentul ziarului Asahi că dictatorul a  fost influențat de puterea militară a Imperiului Japonez încă din copilărie. De asemenea, el sublinia faptul că la baza Pactului Tripartit s-ar afla o înțelegere spirituală și mai puțin un interes comun.

Aurul

În timpul războiului cei doi aliați au reușit să captureze cantități impresionante de aur din teritoriile ocupate. Statisticile arată că în anul 1938 Germania deținea 100 de tone de aur, în anii următori la acestea adăugându-se cel din rezervele băncilor centrale din Polonia, Belgia și Olanda, forțându-i pe britanici să își mute tezaurul în Canada.

În ceea ce privește Japonia, aceasta a reușit, la rândul ei, să strângă o cantitate impresionantă de aur din China și din alte teritorii cucerite în Asia. În fapt, tot acest aur stă la baza legendelor despre comoara Yamashita ascunsă în Filipine. Conform legendei aurul capturat de către general a fost ascuns în tuneluri și ar fi urmat să fie folosită după război, pentru reconstrucție.

Continuarea ostilităților a dus la o reducere semnificativă a resurselor de care dispunea Germania, din acest motiv, în 1944, japonezii au trimis un submarin cu materiale de război. La bordul acestuia se aflau două tone de aur, opiu, metale și alte resurse neprelucrate.

O relație apropiată

În timp, relația dintre cei doi s-a îmbunătățit semnificativ și nu doar la nivelul declarațiilor publice. În timpul ședințelor de planificare a războiului, Yamashita a preluat o parte din argumentele lui Hitler și susținea expansiunea japoneză în Asia și chiar către Africa indiferent de riscuri.

Ambițiile de expansiune ale generalului au fost oprite, în cele din urmă, de către Aliați și în februarie 1946 a fost executat pentru crime de război, luând cu sine secretele aurului ascuns.

Citește și:

Tehnologie, ideologie şi droguri, ”ingredientele” celui mai sângeros conflict militar din istorie

De ce a pierdut Germania Bătălia de la Stalingrad – VIDEO

Cele şase situaţii cruciale din perioada celui de Al Doilea Război Mondial în care Hitler a refuzat să înfrunte realitatea

Atrocităţile Aliaţilor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Detaliile care nu au fost scrise în cărţile de istorie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase