Un bol cumpărat cu 35 de dolari la un târg de vechituri este, de fapt, un artefact chinezesc rar

10 03. 2021, 09:00

Un mic bol din porțelan, cumpărat cu 35 de dolari la un târg de vechituri din Connecticut, SUA, este de fapt un artefact chinezesc rar din secolul al XV-lea. Bolul ar valora între 300.000 și 500.000 de dolari.

Anul trecut, după ce a achiziționat bolul, cumpărătorul a fost îndeajuns de intrigat de aspectul obiectului încât a cerut experților de la casa de licitații Sotheby’s să îl evalueze. Astfel, bărbatul a aflat că acest obiect cumpărat la un târg de vechituri este de fapt un „bol rar și excepțional”, doar șase astfel de boluri existând în lume, iar majoritatea sunt expuse în muzee. Bolul va fi scos la licitație de Sotheby’s în New York la data de 17 martie.

Bolul are un diametru de 16 centimetri și are forma unui mugur de lotus, fiind pictat cu tipare florale în nuanțe de albastru cobalt. La interior, bolul are un medalion înconjurat de flori și frunze. Exteriorul este pictat cu lotus, bujori, crizanteme și flori de rodie care înconjoară diverse obiecte, inclusiv coarne și castaniete.

Un produs „tipic” pentru domnia celui de-al treilea împărat al dinastiei Ming

Cu o „combinație superbă de materiale” și „un design exotic ce caracterizează porțelanul imperial din acea perioadă”, bolul este un produs „tipic” pentru domnia celui de-al treilea împărat al dinastiei Ming, cunoscut drept Împăratul Yongle, care a domnit între 1403 și 1424.

Curtea Împăratului Yongle, pentru care a fost făcut bolul, a adus un nou stil de porțelan pentru China antică, „un stil ușor de recunoscut, niciodată întrecut și care definește practica până în secolul al XVIII-lea”, potrivit unui comunicat al casei de licitații Sotheby’s. În timpul domniei lui Yongle, Curtea controla stilul, producerea și distribuirea porțelanului făcut în cuptoarele imperiale, potrivit Live Science.

Doar câteva astfel de boluri mai există în lume

Asta însemna că porțelanul nu era comercializat prin rutele obișnuite spre Orientul Mijlociu și Africa de Est. Deși obiecte mai mari au fost exportate în alte țări, altele mai mici, precum acest bol, erau de cele mai multe ori trimise la Curtea Împăratului. Acum, astfel de boluri pot fi găsite în colecțiile palatelor din Beijing, Taipei și Taiwan.

Deseori, Curtea Împăratului Yongle cerea ca dublurile să fie distruse sau îngropate astfel încât porțelanul să nu fie replicat. Așadar, doar câteva astfel de boluri mai există, potrivit Sotheby’s: două la Muzeul Palatului Național din Taipei, două la Muzeul Național din Iran, unul la Muzeul Britanic, unul la Muzeul Victoria & Albert din Londra, iar unul a fost vândut casei de licitații Christie’s în Hong Kong.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un tezaur impresionant de artefacte furate, descoperit în urma raziilor desfășurate în Israel

O piatră folosită timp de 10 ani de o femeie în grădina sa este, de fapt, un artefact roman rar și foarte valoros

Ce au găsit polițiștii în locuința unuia dintre cei mai mari tâlhari de artefacte arheologice din istoria europeană

Justiție poetică. O canadiancă a înapoiat o serie de artefacte furate de la Pompeii deoarece credea că acestea sunt blestemate