Home » Istorie » Vârsta adevărată a megaliților misterioși din „Câmpia Borcanelor”, aflată în sfârșit de arheologi

Vârsta adevărată a megaliților misterioși din „Câmpia Borcanelor”, aflată în sfârșit de arheologi

Vârsta adevărată a megaliților misterioși din „Câmpia Borcanelor”, aflată în sfârșit de arheologi
Sursa foto: Danielloh79/ Wikimedia
Publicat: 06.03.2021

Mii de borcane stranii și scobite, sculptate din pietre antice, alcătuiesc un peisaj sinistru cunoscut drept „Câmpia Borcanelor” din Laos. Acestea sunt relicve arheologice ale căror scop original este încă învăluit în mister, iar semnificația lor a fost demult uitată.

Timp de zeci de ani, cercetătorii au sugerat că aceste borcane făceau parte din practici funerare preistorice. Legendele locale sugerează că borcanele, unele dintre acestea având până la 3 metri înălțime, erau folosite pentru depozitarea hranei, alcoolului și a apei de ploaie, printre altele.

Din motive tragice, a fost aproape imposibil pentru arheologii moderni să studieze situl și să descopere adevărul.

„Câmpia Borcanelor” și Laos încă poartă moștenirea teribilă a milioane de bombe neexplodate lansate de forțele aeriene americane în timpul anilor 1960. Chiar și în zilele noastre, sute de locuitori nevinovați mor în fiecare an din cauza dispozitivelor explozive, la zeci de ani după sfârșitul conflictului. Astfel, misterul borcanelor continuă, mai puțin de 10% dintre megaliți fiind analizați de cercetători.

Arheologii au reușit să facă descoperiri importante despre obiectele neobișnuite

Totuși, în anii recenți, au fost organizate expediții în zone sigure și arheologii au reușit să facă descoperiri importante despre obiectele neobișnuite, unele dintre acestea fiind de sine stătătoare, în timp ce altele sunt adunate în grupuri imense.

„Până acum, nu a fost posibil să estimăm perioada în care borcanele au fost amplasate aici sau de unde au provenit pietrele”, a explicat o echipă internațională de oameni de știință.

Potrivit analizei lor, cu ajutorul unei tehnici numite „luminescență stimulată optic” (OSL) pentru a data pietrele antice, borcanele au fost amplasate în această zonă încă de la sfârșitului mileniului al II-lea î.e.n.

Dovezile descoperite dezvăluie o activitate umană

De asemenea, dovezile descoperite (schelete umane și colecții de oase în borcane) dezvăluie o varietate de practici funerare și sugerează o activitate umană între secolele IX și XIII e.n.

Având în vedere cele mai recente dovezi, „Câmpia Borcanelor” precedă probabil cu mii de ani cele mai recente confirmate descoperiri ale practicilor funerare. Cât despre semnificația obiectelor, nu știm încă.

Cu toate acestea, cercetările anterioare au sugerat că ritualurile funerare ar putea fi la fel de vechi precum megaliții, așa că este posibil ca studiile mai ample să dezvăluie o cronologie neîntreruptă a activității umane.

Un alt mister deocamdată neelucidat

O altă necunoscută este modul în care borcanele au ajuns în pozițiile actuale, scrie Science Alert.

Analizele asupra megaliților au sugerat că cea mai probabilă carieră de piatră se afla la 8 kilometri distanță de locul în care au fost amplasate borcanele. Așadar, modul în care culturile antice au creat și au transportat aceste obiecte care cântăresc chiar și peste 30 de tone este un alt mister deocamdată neelucidat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Arheologii au desluşit misterul „Câmpiei Borcanelor” din Laos

Noi descoperiri răstoarnă tot ce credeau cercetătorii despre originile monumentului neolitic Stonehenge

Ruinele din Pompeii arată că romanii au inventat reciclarea deşeurilor. ”Am descoperit că o parte din oraş a fost construită din gunoi”

Imaginile unor sfinţi războinici descoperite în ruinele unei biserici din Bulgaria

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase