Home » Istorie » Câinii bankhar, gardienii antici care ar putea salva stepa Mongoliei

Câinii bankhar, gardienii antici care ar putea salva stepa Mongoliei

Câinii bankhar, gardienii antici care ar putea salva stepa Mongoliei
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.03.2021

În peisajul de stepă din Mongolia, pot fi găsiți prădători, pradă și câinii bankhar. Acești câini mari și impunători pot cântări până la 60 de kilograme și se pot lăuda cu o blană deasă, astfel că mulți i-ar putea confunda cu niște urși. Timp de 15.000 de ani, câinii bankhar au fost gardienii stepei mongole.

De-a lungul acestor câmpii, oile și alte animale domesticite ale păstorilor nomazi tradiționali sunt sub amenințarea constantă a lupilor, vulturilor și chiar a leoparzilor zăpezilor.

Timp de milenii întregi, câinii bankhar au păzit animalele și familiile. Drept recunoaștere pentru aceștia, câinii bankhar sunt singurele animale care primesc nume de la păstorii nomazi. Legătura dintre câinii bankhar și nomazi este atât de puternică încât păstorii cred că oamenii pot fi reîncarnați sub forma câinilor bankhar, iar câinii bankhar sub forma umană.

O legătură specială între păstori și câinii bankhar care a fost aproape pierdută

„Ceea ce obișnuiau să ne spună strămoșii noștri și ceea ce încă mai credem în comunitatea noastră este că un câine bankhar aduce beneficii spirituale. Există patru oameni în familia mea, însă dacă adăugăm cei doi câini bankhar, devenim o familie cu șase membri”, a explicat Nasantsetseg Battulga, păstor nomad tradițional din Mongolia.

Acea legătură specială între păstori și câinii bankhar a fost aproape pierdută, alături de rasa bankhar. Campaniile din era sovietică încercau să colectivizeze turmele și să încurajeze familiile spre adoptarea subzistenței sedentare, care nu permitea și creșterea câinilor. Astfel, câinii bankhar au fost lăsați liberi, exterminați și transformați în haine de blană pentru moscoviții pasionați de modă. Așadar, câinii bankhar au dispărut aproape în totalitate. Câinii au reușit să supraviețuiască doar în regiuni izolate din țară, potrivit Atlas Obscura.

Un proiect ambițios încearcă să ajute câinii bankhar să-și revendice rolul de gardieni ai turmelor mongole

Atunci când familiile de nomazi au început să se întoarcă la modul tradițional de viață în anii 1990, aceștia au făcut acest pas fără gardienii stepei din Mongolia. Fără câinii bankhar care să protejeze turmele de lupi și alți prădători, nomazii au început să crească mai multe animale pentru a supraviețui. Turmele mai mari, alături de furtunile și temperaturile tot mai severe, au dus la o deșertificare extremă a stepei. Astfel, aceste presiuni economice și ecologice amenințau să facă ceea ce sovieticii nu au reușit: să șteargă de pe față pământului tradițiile nomadice.

Acum, un proiect ambițios încearcă să ajute câinii bankhar să-și revendice rolul tradițional de gardieni ai turmelor. Este o încercare care ar putea reda stepei din Mongolia o șansă de a prospera din nou. Având 20 de masculi și femele la un centru din apropiere de Ulaanbaatar, Proiectul Câinilor Bankhar Mongoli reconstruiește treptat populația câinilor din rasa bankhar. În medie, organizația distribuie în jur de 15 cățeluși bankhar în fiecare an.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Câinii ar putea detecta COVID-19 mai bine decât testele actuale

Care sunt cele mai bune rase de câini pentru copii și familie

Ce s-a întâmplat cu mai mulți câini cu blana albastră descoperiți în apropiere de o fostă uzină chimică din Rusia

De ce adoră câinii să îngroape oase

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase