Home » Istorie » Arheologii au descoperit locuința din secolul IX a unui rege anglo-saxon exilat. „Este cu adevărat remarcabil”

Arheologii au descoperit locuința din secolul IX a unui rege anglo-saxon exilat. „Este cu adevărat remarcabil”

Arheologii au descoperit locuința din secolul IX a unui rege anglo-saxon exilat. „Este cu adevărat remarcabil”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.07.2021

O locuință într-o peșteră considerată anterior o structură fără scop din secolul al XVIII-lea a fost identificată drept cea mai veche locuință domestică descoperită vreodată și Regatul Unit. Structura a fost cândva casa unui rege anglo-saxon exilat, cred arheologii.

În secolul XVIII, peștera Anchor Church din sudul Derbyshire era folosită de nobilimea locală pentru petreceri, iar până acum nu a fost considerată nimic mai mult.

Însă, arheologii cred acum că locuința din peșteră datează din urmă cu 1.200 de ani, cel mai probabil locuită de Eardwulf, care a fost înlăturat de la tronul regatului medieval Northumbria în 806 e.n. și a murit în 830 e.n.

Edmund Simons, investigatorul principal al proiectului, a copilărit într-o zonă înconjurată de locuințe în peșteri. „Sunt foarte dificil de înțeles și datat. M-au fascinat toată viață. Țin minte că am și căzut de pe una la vârsta de trei ani”, a spus Simons.

Simons este convins că regele Eardwulf a trăit aici ca un pustnic

Până acum, autoritățile au considerat că locuința în peșteră a fost lărgită în secolul XVIII. Însă, nu poate fi vorba de așa ceva, a precizat Simons. Totul despre peșteră, spre exemplu, îngustimea geamurilor, indică arhitectura saxonă.

„Nu este o peșteră naturală, nu pot să mă gândesc la un proces natural care poate face pereți, uși, geamuri și piloni”, a explicat Simons.

O legendă locală leagă situl de Sfântul Hardulph, anterior cunoscut drept regele Eardwulf, iar Simons crede că acesta este adevărul. Simons este convins că Eardwulf a trăit aici ca un pustnic, într-un loc în care inamicii săi îl puteau supraveghea, în peșteri care au fost construite sau lărgite pentru a-l găzdui.

„Probabil cel mai vechi interior domestic intact din Regatul Unit”

Termenul de „pustnic” ar putea evoca imaginea unui bătrân cu barbă care se hrănește cu nuci și fructe în singurătate completă. În realitate, a precizat Simons, „acesta este un om care ar fi avut discipoli și ar fi fost considerat sfânt în timpul vieții sale”, a explicat arheologul, potrivit The Guardian.

Descoperirea reprezintă „probabil cel mai vechi interior domestic intact din Regatul Unit”. „Avem biserici din această perioadă însă nu am descoperit unde dormeau, mâncau și se rugau oamenii. Aici, avem exact asta. Este cu adevărat remarcabil”, a adăugat Simons.

Echipa de cercetători mai crede că peșterile au fost modificate în secolul XVIII, atunci când a fost menționat că Sir Robert Burdett „a modificat structura astfel încât el și prietenii săi să poată lua cina în încăperile sale răcoroase și romantice”. Modificările au inclus și lărgirea intrărilor pentru ca domnișoarele bine îmbrăcate să poată avea acces.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un cimitir anglo-saxon, care conținea o comoară uriașă, a fost descoperit de arheologi

Rămășițele unui lider anglo-saxon ar putea răsturna tot ce știm despre acea perioadă

Arheologii au descoperit un cimitir anglo-saxon  care surprinde trecerea la creștinism

Biserică veche de 1.000 de ani, construită de Otto cel Mare, descoperită în Saxonia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase