Home » Istorie » Vestigiile unui templu roman construit de regele Irod stârnesc controverse

Vestigiile unui templu roman construit de regele Irod stârnesc controverse

Publicat: 14.11.2021
Vestigiile unui templu roman construit de regele Irod stârnesc controverse
Credit foto: Captură Youtube

Arheologii din Israel cred că într-un sit din nordul țării se află vestigiile unui templu roman considerat mult timp pierdut. Templul, care se afla într-un complex roman antic mai mare, ar fi fost construit de regele Irod, care a condus provincia Iudeea timp de 33 de ani, între 37  și 4 î.e.n.

Structura este situată în Horvat Omrit, un sit arheologic care găzduiește și rămășițele altor clădiri cu influențe romane. Deși, în prezent, Omrit nu este foarte accesibil publicului, din cauza poziției sale îndepărtate, pe parcursul secolului al XIX-lea a fost vizitat de turiști și cercetători internaționali, pe fondul unei creșteri a pelerinajelor la locurile sfinte în ceea ce este în prezent Israel.

Abia în anii 1970, cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim au demarat un studiu arheologic asupra sitului pentru excavări ulterioare. Săpăturile arheologice au început spre finalul anilor 1990.

Deși unii arheologi cred că structura ar putea fi unul dintre cele patru temple care au fost construite de Irod și documentate de istoricul romano-evreu Iosephus Flavius în secolul I, experții încă dezbat această teorie, potrivit unui raport citat de Art News.

Presupusul templu roman construit de regele Irod, distrus în anul 363

În cadrul complexului unde se află ruinele presupusului templu roman construit de regele Irod, există elemente arhitecturale elaborate, precum coloane și capiteluri corintice, pardoseli și trepte. Istoricii cred că templul a fost construit în trei etape, înainte să fie distrus de un cutremur în anul 363 e.n.

Complexul Omrit se află pe un deal care are vedere la mormântul biblic Nebi Yehuda sau mormântul profetului evreu și islamic Samuel, care era adorat de adepții druzi și musulmani.

Amplasarea mormântului la poalele dealului i-a făcut pe cei care au descoperit zona să creadă că întregul sit a fost sacru. Rămâne una dintre relicvele cheie ale dominației imperiale romane în regiune.

Alte trei temple bine-cunoscute construite de către Irod sunt situate în zone nordice ale Israelului. Unul se află în Ierusalim, altul în orașul central Samaria, iar al treilea în orașul Casarea, de pe coasta Mediteranei.

Experții cred că Irod a construit fiecare dintre ele ca locuri ritualice pentru împăratul roman Augustus, care era un aliat politic apropiat și l-a desemnat pe Irod să supravegheze regiunea.

Vă recomandăm să citiți și:

Sarcofage vechi de 1.800 de ani, redescoperite în Israel în timpul unor lucrări de construcție

O aşezare veche de 2.000 de ani descoperită în Israel aruncă o nouă lumină asupra modului în care rebelii evrei luptau împotriva romanilor

De la pedofilie la cenzură. Elemente din societăţile antice ale grecilor şi romanilor care arată că multe lucruri nu s-au schimbat

Biblicul rege Irod a fost ingropat in stil roman

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase