Home » Istorie » Sarcofage vechi de 1.800 de ani, redescoperite în Israel în timpul unor lucrări de construcție

Sarcofage vechi de 1.800 de ani, redescoperite în Israel în timpul unor lucrări de construcție

Sarcofage vechi de 1.800 de ani, redescoperite în Israel în timpul unor lucrări de construcție
Credit foto: Yoli Schwartz , IAA
Publicat: 24.02.2021

Muncitorii care construiau o clinică veterinară într-un parc zoologic din apropiere de Tel Aviv au descoperit două sarcofage din perioada romană.

Lucrările de construcție a unei noi clinici veterinare în Parcul Safari din Ramat Gan, situat în apropiere de Tel Aviv, au dus la redescoperirea a două sarcofage vechi de 1.800 de ani.

Angajații parcului au precizat că cele două sicrie fuseseră inițial dezgropate în urmă cu 25 de ani și mutate în apropiere de noua facilitate pentru tratarea animalelor sălbatice suferinde.

De-a lungul anilor, sarcofagele au fost îngropate sub nisip și vegetație deasă și au fost uitate.

Potrivit Autorității pentru Antichități din Israel (IAA), constructorii au început să sape, ca parte a lucrărilor inițiale la centrul medical pentru animale sălbatice, când au observat că cele două sicrie ieșeau din sol.

Sarcofage create pentru o familie romană de rang înalt

Analizând ornamentele de pe sicrie, arheologii din cadrul IAA au afirmat că au fost probabil create pentru persoane din elita societății romane.

„Sunt două coșciuge potrivite, decorate identic cu ghirlande și discuri”, a afirmat Uzi Rothstein, de la unitatea pentru combaterea furturilor de antichități din cadrul IAA. „Vorbim despre sicrie din anii 200-300 e.n., din perioada romană. Probabil au fost create pentru soț și soție”, a mai spus el, citat de Times of Israel.

Arheologii cred că cele două sarcofage au fost sculptate local din piatră, fiind imitații ale prestigioaselor sicrie din marmură de Prokonnesos din insula turcă Marmara.

Cel mai probabil, discurile decorative de pe sicrie erau realizate pentru a proteja și însoți sufletul decedatului în călătoria spre viața de apoi, iar ghirlandele reprezentau un decor tradițional pentru sarcofagele din acea vreme.

„Între ghirlande sunt spații libere ovale, despre care arheologii cred că, inițial, trebuiau umplute cu un motiv obișnuit, în formă de ciorchine de struguri, dar din motive necunoscute lucrarea a rămas neterminată”, a transmis IAA.

Vă recomandăm să citiți și:

O diademă de aur descoperită într-un sarcofag roman din Izmir

Un sarcofag roman a fost descoperit în complexul arheologic Porolissum, o fostă tabără militară din timpul războaielor daco-romane ale lui Traian

Fort roman, biserică creștină și templu, descoperite în același loc, în Egipt

Un posibil mormânt al lui Romulus, descoperit sub Forumul Roman

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase