Home » Istorie » Cea mai veche companie din lume funcționează de peste 14 secole

Cea mai veche companie din lume funcționează de peste 14 secole

Publicat: 20.12.2021

Cea mai veche companie din lume, Kongo Gumi, este o afacere de familie din Japonia din domeniul construcțiilor, specializată în construirea de temple; aceasta își desfășoară activitatea de 1.443 de ani încoace.

În 578, un constructor coreean renumit pe nume Shigemitsu Kongo a fost invitat în Japonia de către prințul Shōtoku pentru a construi un templu budist în țară, relatează Interesting Engineering.

Deoarece budismul era o nouă religie în Japonia pe atunci, nu existau meșteri care să construiască sau să conducă proiectul unui templu budist. Kongo a fost însărcinat să construiască Shitennō-ji (Templul celor Patru Regi Cerești), care încă se află în Osaka, Japonia.

La acel moment, un membru al familiei Kongo a decis să înceapă o afacere care a devenit Kongo Gumi. De atunci, cea mai veche companie din lume a fost condusă de descendenții familiei Kongo timp de 40 de generații, care sunt enumerate într-un pergament lung de 3 metri ce datează din secolul al XVII-lea.

Cheia longevității companiei este că afacerea de construcție a templului budist a fost un pilon de încredere datorită milioanelor de budiști, generând 80% din veniturile companiei. Compania construiește și sanctuare.

Cea mai veche companie din lume a trecut peste foarte multe obstacole

Peste 14 secole, 1.443 de ani mai exact, după ce a supraviețuit multor dezastre naturale, crize politice și economice și chiar celor două bombe atomice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, compania a reușit să rămână operațională.

Fondând o afacere și păstrând compania în familie timp de 1.428 de ani, Kongo Gumi a fost nevoit să-și lichideze activele din cauza situației financiare grele din ianuarie 2006.

Pentru a sumariza dificultățile financiare ale Kongo Gumi, trebuie introdusă în discuție bula financiară a Japoniei din anii 1980. Pe atunci, Banca Japoniei (BoJ) a suprimat ratele dobânzilor mult prea scăzute, ceea ce a provocat o bulă de active. Deoarece ratele scăzute ale dobânzilor au atras companii care au făcut multe credite.

Bula financiară a izbucnit în 1989 și a prăbușit prețurile activelor, companiile rămânând rămas doar cu datorii.

Kongo Gumi a fost printre acele companii. Finanțarea companiei a fost lovită masiv, dar a reușit să lupte mai bine de două decenii. În ianuarie 2006, deoarece venitul generat de Kongo Gumi nu mai era suficient pentru a plăti datoria, a devenit o subsidiară a grupului de constructori Takamatsu.

Vă recomandăm să citiți și:

Honoré de Balzac, cronicarul suprem al societății franceze contemporane

Varșovia, cel mai mare oraș și centru cultural al Poloniei

În urmă cu 19 secole era inaugurată Columna lui Traian

Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi – VIDEO

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase