Home » Istorie » Monede celtice de aur numite „Cupe curcubeu” au fost găsite pentru prima oară în Brandenburg

Monede celtice de aur numite „Cupe curcubeu” au fost găsite pentru prima oară în Brandenburg

Publicat: 16.01.2022
Monede celtice de aur numite „Cupe curcubeu” au fost găsite pentru prima oară în Brandenburg
Foto: W. Herkt/ Brandenburg State Office for the Preservation of Monuments and Archaeological State Museum (BLDAM)

Nu mai puțin de 41 de monede celtice de aur în formă de cupă au fost descoperite în apropierea satului Baitz din Brandenburg, nord-estul Germaniei. Acestea sunt primele și singurele monede de aur celtice descoperite vreodată în Brandenburg.

„Cupele curcubeu” sunt monede în formă de bol realizate din metale prețioase, care se găsesc pe teritoriul culturii celtice La Tène din Europa centrală.

Acestea sunt denumite astfel pentru că erau adesea descoperite de fermieri atunci când își arau câmpurile după ploi abundente, așa că a apărut o legendă populară conform căreia cupele de aur puteau fi găsite în locurile în care un curcubeu a atins pământul.

Monede celtice de aur care apar acolo unde „curcubeul atinge pământul”

Cupele sunt adesea decorate cu iconografie celtică. Cele descoperite la Baitz sunt netede, fără decor la suprafață. Este al doilea cel mai mare tezaur de monede celtice de aur în formă de cupă găsit vreodată.

Nu a existat nicio populație celtică în Brandenburg (o așezare din cultura germanică timpurie Jastorf a ocupat locul), așa că aceste obiecte prețioase au ajuns probabil acolo prin rețelele comerciale din epoca fierului.

Monedele au fost descoperite de Wolfgang Herkt, un arheolog voluntar numit oficial, instruit și supravegheat de Oficiul de Stat pentru Conservarea Monumentelor și Muzeul Arheologic de Stat din Brandenburg (BLDAM).

Săpăturile ulterioare au scos la iveală încă 30 de monede

Herkt a descoperit inițial 11 monede, iar săpături ulterioare au scos la iveală încă 30, astfel ajungând la un total de 41 de monede de aur. Există și cupe de argint și de cupru. Este posibil ca bronzurile să fie false; bronzuri acoperite cu un strat subțire de aur au fost găsite și în trecut în tezaurele de cupe, aceasta fiind o încercare deliberată de a plasa monede false drept unele autentice, notează The History Blog.

Cupele-curcubeu sunt așteptate să fie expuse la Muzeul de Arheologie de Stat Brandenburg în primăvară.

Vă recomandăm să citiți și:

Artefacte dintr-un mormânt princiar al poporului Piceni, expuse pentru prima dată

Un vas din aur, extrem de rar și vechi de 3.000 de ani, descoperit în Austria

Un tezaur din Epoca Bronzului, vechi de peste 2.500 de ani, descoperit accidental într-o pădure din Suedia

Un bol cumpărat cu 35 de dolari la un târg de vechituri este, de fapt, un artefact chinezesc rar

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase