Home » Istorie » Celebra hartă a lumii creată de Fra Mauro poate fi explorată acum online

Celebra hartă a lumii creată de Fra Mauro poate fi explorată acum online

Celebra hartă a lumii creată de Fra Mauro poate fi explorată acum online
Sursa foto: Museo Galileo
Publicat: 23.03.2022

Harta lumii creată în secolul al XV-lea de călugărul Fra Mauro a fost digitalizată și poate fi acum explorată în detaliu online.

Creată în mănăstirea San Michele din Isola în jurul anului 1450, harta a propus o abordare complet nouă pentru cartografie, evitând reprezentările pur simbolice ale unei lumi centrate pe Ierusalim sau Roma, teme comune în hărțile europene medievale de până atunci. Harta este bazată pe „Geografia lui Ptolemeu” și hărți marine contemporane.

De asemenea, harta include mii de adnotări derivate de la surse antice, savanți medievali, exploratori precum Marco Polo și Niccolò de’ Conti, dar și relatări de la martori obținute de călugărul Fra Mauro.

Harta a devenit rapid un simbol al Veneției

Harta este incredibil de bine iluminată și plină de imagini ce reprezintă orașe, castele, drumuri, nave, chiar și epave. Leonardo Bellini, iluminator și nepotul celebrului pictor Jacopo Bellini, a pictat imaginea Grădinii Edenului într-unul dintre colțuri, potrivit History Blog.

Sursa foto: Museo Galileo

Harta a fost expusă la mănăstire și a devenit rapid un simbol al statutului Veneției de centru global pentru comerț și artă. Harta a rămas acolo timp de 350 de ani, până la secularizarea mănăstirilor de către Napoleon în 1810, atunci când a fost transferată în orașul Veneția. Acum, harta face parte din colecția permanentă a Biblioteca Nazionale Marciana.

La fel ca și originalul, ediția digitală conține o abundență de date

La fel ca și originalul, ediția digitală a hărții conține o abundență de date. Fiind o colaborare între Museo Galileo (poți accesa harta AICI!) din Florența, Biblioteca Națională din Marciana și Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, harta poate fi explorată acum în mod virtual.

Densitatea conținutului este de-a dreptul incredibilă. Spre exemplu, o anumită secțiune, privind cartușele din categoria Spațiul Geografic. Secțiunea evidențiază, transcrie și traduce fiecare dintre cele 2.992 de cartușe care descriu orașe, țări, regiuni, corpuri de apă, drumuri, poduri, rute comerciale și multe altele. În altă secțiune, curioșii pot accesa și explora mai departe itinerarul de călătorie al lui Marco Polo care este asociat cu zone contemporane în platforma Google Maps.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Harta Vinland, un celebru document al vikingilor, s-a dovedit a fi un fals. „Nu există nicio îndoială”

O nouă hartă uimitoare a Universului. Milioane de galaxii au fost cartografiate de oamenii de știință

O „hartă a comorilor” indică locul în care se ascund meteoriții din Antarctica

O hartă detaliată cu structura internă a planetei Marte, dezvăluită pentru prima oară

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase