Home » Istorie » Descoperire importantă la Templul lui Zeus din orașul antic Magnesia, în Turcia

Descoperire importantă la Templul lui Zeus din orașul antic Magnesia, în Turcia

Publicat: 11.10.2021

De zeci de ani arheologii excavează Magnesia (Manisa), orașul antic grec din provincia Aydin din Turcia, care găzduiește două temple: unul dedicat lui Artemis și celălalt lui Zeus. Acum, specialiștii au făcut o descoperire importantă, și anume poarta de intrare în Templul lui Zeus.

Arheologii au găsit poarta de intrare a Templului lui Zeus din orașul antic Magnesia (Manisa în turcă), situat în districtul Germencik din Aydin, în vestul Turciei. Săpăturile care continuă în cartierul Ortaklar sunt conduse de profesorul Gorkem Kokdemir, de la Departamentul de Arheologie al Universității din Ankara.

„Lucrez la săpăturile din Magnesia de 23 de ani, din 1998. Excavările erau conduse de profesorul Orhan Bingol, iar când s-a pensionat, Ministerul Culturii și Turismului m-a considerat potrivit pentru această slujbă”, a declarat Kokdemir pentru TRT World.

Potrivit lui Kokdemir, Magnesia a fost dezgropată pentru prima dată în timpul Imperiului Otoman. Primele săpături arheologice au fost derulate, în jurul anilor 1891-1892, de un arheolog german, Carl Humann. Acesta a făcut cercetări în numele guvernului german și a mai săpat și în Pergamon (Pergam) și în multe alte orașe din vestul Anatoliei.

„A petrecut doi ani în Magnesia și a dezgropat Templul Zeus, cel pe care l-am redescoperit și noi, în agora. Este important datorită istoriei arhitecturale. Este datat în secolul al III-lea î.e.n., fiind unul dintre cele mai vechi temple din perioada elenistică”, a afirmat arheologul.

Părți din Templul lui Zeus din Magnesia, duse la Berlin

Gorkem Kokdemir a precizat că Humann a dezvăluit elementele arhitecturale ale acestui templu și a dus aproximativ zece la sută din templu la Berlin. „El a dus multe bunuri la Berlin, cum ar fi sculpturi și inscripții, împreună cu părți ale Templului lui Zeus. Astăzi, în Muzeul Pergamon din Berlin sunt expuse piese din templul lui Zeus, înalte de 5,5-6 metri, acestea fiind completate cu imitații în proporție de 90%. Puteți vedea acest templu când mergeți astăzi la muzeu”.

Templul lui Zeus este considerat una dintre cele mai importante zone sacre din Magnesia, fiind unul dintre cele mai semnificative temple. „Există spațiul sacru al lui Artemis, mai este și o agora sacră. Templul Zeus se află în agora sacră. Este foarte semnificativ, este al doilea cel mai important cult (al Magnesiei)”, potrivit profesorulului asociat Gorkem Kokdemir, de la Departamentul de Arheologie al Universității din Ankara.

În orașele antice oamenii nu se închină doar unei singure zeități, ci se închină la mai mulți zei sau zeițe. În Magnesia, prima zeitate este Artemis, iar a doua zeitate este Zeus”, a clarificat el.

Kokdemir a mărturisit că echipa arheologică excavează încă o dată Templul lui Zeus pentru a accesa informațiile arhitecturale, pentru a completa informațiile lipsă și pentru a reintroduce templul în literatura arheologică. „A fost sub pământ o sută de ani. A fost văzut doar pe vremea lui Humann și la scurt timp după aceea a fost îngropat sub patru metri de pământ”, a detaliat istoricul.

Magnesia, un oraș important

Echipa care face excavări la Magnesia se așteaptă să găsească 60-70% din materialele originale ale Templului Zeus, având în plan să le restaureze și să „reînvie” templul pentru a putea fi vizitat.

Întrebat despre semnificația Magnesiei ca oraș, Kokdemir a spus că a luat naștere în urmă cu aproximativ 2.400 de ani, în secolul al IV-lea î.e.n. „Cel mai izbitor aspect îl reprezintă templele construite pentru zei și zeițe și festivalurile și jocurile organizate pentru aceste zeități”, a adăugat el.

templu zeus Magnesia
Credit foto: Shutterstock

Dintre structurile din Magnesia, templul Artemis este cel mai mare, fiind deschis vizitatorilor. Kokdemir afirmă că este al patrulea templu ca mărime din Anatolia, după Templul zeiței Artemis din Efes (una dintre cele șapte minuni ale lumii), Templul zeului Apollo din Didyma și Templul lui Artemis din Manisa (în Sardes).

„Templul zeiței Artemis din Magnesia a fost construit de un arhitect important la vremea sa, numit Hermogenes. Capodopera sa este Templul Artemis”, a mai spus Kokdemir.

Acesta a evidențiat un alt detaliu despre Magnesia:

În secolul al III-lea î.e.n., acum 2300 de ani, au fost organizate jocuri care erau echivalentul celor mai importante jocuri din regiunea mediteraneană, jocurile lui Apollo din Delphi. A fost o organizare măreață. Participanți din Italia, din Grecia, din multe zone din Anatolia, din insule, s-au alăturat acestor jocuri care au durat cinci zile. Jocurile au vorbit despre semnificația Magnesiei și, de asemenea, au ajutat orașul să crească și să prospere”.

Kokdemir a punctat că mai sunt multe locuri de excavat în Magnesia. În timp ce se așteaptă ca Templul Zeus să fie restaurat la adevărata sa glorie, în următorii ani, în funcție de finanțare, mai există și hipodromul cu o capacitate de 50.000. „Este posibil să trebuiască să așteptăm 15-20 de ani pentru a experimenta complet orașul uimitor care este Magnesia, dar va merita”, a concluzionat profesorul Gorkem Kokdemir, de la Departamentul de Arheologie al Universității din Ankara.

Vă recomandăm să citiți și:

10 locuri pe care să le vizitezi neapărat dacă mergi în Turcia

10 minuni naturale uimitoare ale lumii pe care trebuie să le vizitezi

Arheologii cred că au găsit regatul lui Midas în Turcia

10 lucruri inedite despre Marele Bazar din Istanbul, construit acum aproape 600 de ani

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase