Home » Istorie » Amfore antice, scoase la lumină de soldații ucraineni care săpau tranșee în Odesa

Amfore antice, scoase la lumină de soldații ucraineni care săpau tranșee în Odesa

Credit foto: 126th Territorial Defence
Publicat: 17.05.2022

Soldații din cadrul Batalionului 126 de Apărare Teritorială ucrainean au descoperit amfore antice în timp ce săpau tranșee în Odesa, în vederea pregătirii pentru o nouă agresiune rusă.

Amforele sunt recipiente antice folosite pentru transportul și depozitarea produselor, atât lichide, cât și uscate.

Ele sunt asociate, în principal, cu perioade precum cea greacă, romană și bizantină, însă utilizarea amforelor poate fi găsită încă din perioada neolitică.

Noua descoperire a fost făcută în timp ce soldații săpau șanțuri și apărări pentru a proteja Odesa, al treilea cel mai populat oraș din Ucraina și un important nod maritim și, implicit, de transport de pe coasta de sud a Ucrainei.

„Noi nu suntem ruși, ne păstrăm și ne iubim istoria”

Potrivit primelor observații, amforele datează din jurul secolelor III-IV d.Hr., perioadă în care Odesa a fost o așezare romană cunoscută sub numele de Odessus, care s-a dezvoltat dintr-o colonie grecească.

Cu toate acestea, războiul își pune încă o dată amprenta asupra tuturor aspectelor vieții, descoperirile arheologice având și ele de suferit din cauza situației actuale din Ucraina.

Astfel, în acest caz, arheologii nu pot documenta situl scos la lumină din cauza agresiunii continue a invadatorilor ruși în țară.

O așezare romană cunoscută sub numele de Odessus

Cu toate acestea, membrii Batalionului 126 de Apărare Teritorială au recuperat cu grijă amforele împreună cu mai multe piese de ceramică găsite și le-au transportat pentru a fi conservate la Muzeul de Arheologie din Odessa.

Batalionul 126 Apărare Teritorială ucrainean este rezerva militară a forțelor armate ucrainene, ca parte a Comandamentului Operațional Sud.

Yana Suporovska, o jurnalistă din Kiev, capitala Ucrainei, greu încercată și ea în acest război declanșat de Rusia, a declarat că „soldații ucraineni au săpat tranșee și au găsit amfore antice. Acestea au fost deja transferate la muzeu, noi nu suntem ruși, ne păstrăm și ne iubim propria istorie”, a spus aceasta, potrivit HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Gropi cu amfore grecești din secolul al IV-ea î.Hr. au fost găsite în Marsilia

Amfore vechi de doua milenii au fost descoperite in Marea Mediterana

Descoperiri importante într-un sanctuar elenistic. Una are legătură cu Iliada lui Homer

Arheologii au descoperit un inel antic de „prevenire a mahmurelii”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase