Home » Istorie » Flor de la Mar, corabia comorilor pierdute și povestea sa uluitoare

Flor de la Mar, corabia comorilor pierdute și povestea sa uluitoare

Flor de la Mar, corabia comorilor pierdute și povestea sa uluitoare
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.05.2022

Flor de la Mar, care înseamnă „Floarea mării”, a fost o corabie cu trei catarge de 400 de tone, care s-a scufundat în 1511, în timp ce transporta o încărcătură mare de comori pentru regele Portugaliei.

Un carac era o navă oceanică construită din caravele: suficient de mare pentru a fi stabilă pe mări grele și suficient de încăpătoare pentru a transporta o încărcătură mare și proviziile necesare pentru călătorii foarte lungi.

Flor de la Mar a fost construită la Lisabona în 1502 pentru a naviga pe Carreira da Índia (Cursa Indiei), o rută din Portugalia spre India, folosită pentru a transporta trupe, oficiali, misionari și coloniști între Europa și Asia, însă flota s-a ocupat și de comerțul cu mirodenii pentru a le vinde pe piețele europene.

Nava avea o lungime de aproximativ 36 de metri și era condusă de un echipaj de aproximativ 500 de marinari, apărat cu un armament de 50 de tunuri. Flor de la Mar și-a început călătoria inaugurală în 1502 sub comanda lui Estevão da Gama, un navigator și explorator portughez căruia i se atribuie descoperirea insulelor Trindade și Martim Vaz (în Brazilia de astăzi).

Una dintre cele mai mari comori adunate vreodată de marina portugheză

În timpul călătoriei de întoarcere, nava a întâmpinat complicații în curenții canalului Mozambic, în special în jurul Capului Correntes. Martorii oculari de la acea vreme au relatat că nava a avut scurgeri de apă și a fost nevoită să ancoreze în Insula Mozambic pentru reparații.

Flor de la Mar s-a întors în India sub comanda lui João da Nova, ca parte a celei de-a 7-a flote a Indiei portugheze, formată din 22 de nave, care îl avea la bord pe D. Francisco de Almeida ca prim vicerege al Indiei portugheze. În timpul călătoriei de întoarcere, nava a întâmpinat din nou dificultăți în canalul Mozambic și a fost nevoită să ancoreze în insula Mozambic timp de aproximativ zece luni pentru a face reparații.

În 1506, Tristão da Cunha a fost numit comandant al unei flote de 15 nave și a fost trimis în misiune de către coroana portugheză pentru a cuceri insula Socotra și pentru a închide comerțul în Marea Roșie. La sosirea în canalul Mozambic, flota a întâlnit nava Flor de la Mar și a integrat-o într-o escadrilă aflată sub comanda lui Afonso de Albuquerque, scrie HeritageDaily.

Flor de la Mar a participat la cucerirea orașelor Curiati, Khor Fakkan și Ormuz, precum și la supunerea forțată a orașelor Kalhat și Sohar. În 1510 a sprijinit cucerirea Goa și cucerirea Malacca în 1511.

Ce s-a întâmplat cu comoara?

Odată cu căderea Malacca, ultimul sultan, Mahmud Shah, a fugit prin Peninsula Malay în Pahang, pe coasta de est, unde a făcut un efort zadarnic de a obține ajutor chinezesc.

Portughezii au adunat toate bogățiile din palatul regal al sultanului și au încărcat comoara pe vasul Flor de la Mar cu destinația curtea regelui Manuel I din Lisabona, ceea ce face ca încărcătura să fie una dintre cele mai mari comori adunate vreodată de marina portugheză.

În timp ce naviga de-a lungul statului Sumatra Pasé în Strâmtoarea Malacca, nava a fost surprinsă de o furtună și a naufragiat pe niște bancuri de nisip. Cea mai mare parte a echipajului a pierit.

Sursele diferă în ceea ce privește ce s-a întâmplat cu comoara. Unele susțin că portughezii au recuperat-o de pe fundul mării. O altă sugestie este că localnicii au jefuit epava sau că, de fapt, comoara a fost îngropată sub sedimente sau că a fost transportată în mare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mai multe monede dintr-o comoară veche, descoperite în Polonia

Faimoasa comoară a Europei la care Michelangelo a folosit Raportul de Aur. La inaugurarea ei, artistul a fost acuzat de obscenităţi

Un arheolog amator a descoperit o comoară de aur în Danemarca

Comoara de sub Piramida Teotihuacan dezvăluie noi detalii despre ritualurile antice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase