Home » Istorie » Excrementele antice dezvăluie detalii despre cei care au construit Stonehenge

Excrementele antice dezvăluie detalii despre cei care au construit Stonehenge

Publicat: 23.05.2022
Credit foto: Adam Stanford/EurekAlert

Oamenii au avut de-a face cu paraziții intestinali de-a lungul veacurilor, iar acest lucru a rămas „scris” în excrementele antice.

De la Ierusalim la Roma și până în Grecia, arheologii au cercetat excrementele antice pentru a înțelege mai bine dietele și bolile civilizațiilor de mult pierdute.

Potrivit Science Alert, descoperirile de până acum sugerează că epidemiile de paraziți intestinali au fost comune atât printre cei bogați, cât și printre cei săraci timp de mii de ani în Europa.

Oamenii care au construit Stonehenge probabil purtau, de asemenea, astfel de viermi.

Cât de vechi sunt excrementele antice?

În așezarea Durrington Walls, situl din neolitic unde arheologii bănuiesc că au trăit cândva cei care au construit Stonehenge, cercetătorii au descoperit ouăle paraziților intestinali ascunse în cinci fecale fosilizate.

Excrementele antice conservate, sau coproliții, au peste 4.500 de ani; unul era de origine umană, iar patru erau de la câini. Patru dintre cei cinci coproliți conțineau ouă în formă de lămâie ale capilariilor.

Credit foto: Lisa-Marie Shillito/EurekAlert

Se știe că aceste tenii infectează vite și alți păstori, iar faptul că ouăle au fost găsite în excrementele umane le oferă arheologilor indicii despre ce ar fi putut mânca oamenii din Neolitic în timp ce construiau Stonehenge.

Ce mâncau cei care au construit Stonehenge?

În timp ce comunitatea Durrington a pus la punct sistemul antic de măsurare a timpului care încă rămâne în prezent, cercetătorii bănuiesc că oamenii consumau intestine, plămâni sau ficat de vacă crude sau fierte insuficient.

Dacă o vacă ar fi fost infectată cu o tenie înainte de sacrificarea de iarnă, parazitul ar putea ajunge cu ușurință în intestinul uman.

„Găsirea ouălor de capilarii atât în coproliți umani, cât și în coproliți de câini indică faptul că oamenii mâncaseră organele interne ale animalelor infectate și, de asemenea, au oferit resturile câinilor”, spune paleopatologul Evilena Anastasiou, care a condus cercetările, potrivit unui comunicat de presă..

Confirmarea unor studii anterioare

Descoperirile sunt susținute de cercetările arheologice anterioare de la Durrington, care sugerează că animalele erau sacrificate în mod obișnuit în timpul iernii.

Analiza chimică indică faptul că unele dintre animalele ucise în timpul iernii ar fi fost aduse la Durrington din alte părți din sudul Angliei. Unele dintre aceste ar fi putut fi aduse chiar din nordul Angliei.

În afară de cei patru coproliți cu capilarii, un al cincilea coprolit, de la un câine, conținea dovezi ale unei tenii care infectează peștii de apă dulce (probabil Dibothriocephalus dendriticus).

Excrementele antice aduc noi informații despre trecut

Autorii spun că descoperirea este „interesantă”, având în vedere că există foarte puține dovezi ale pescuitului în perioada neoliticului târziu în Marea Britanie. Cumva, se pare că un câine a reușit să găsească un pește.

„Este prima dată când paraziții intestinali au fost recuperați din neoliticul Marii Britanii, iar găsirea lor în preajma Stonehenge este foarte importantă”, spune arheologul Piers Mitchell, de la Universitatea din Cambridge.

„Tipurile de paraziți pe care le găsim sunt compatibile cu dovezile anterioare pentru consumul de animale în timpul construcției Stonehenge”, a continuat Mitchell.

Iar toate aceste lucruri au fost aflate datorită unor ouă minuscule. Studiul a fost publicat în Parasitology.

Vă recomandăm să citiți și:

Derinkuyu, misteriosul oraș subteran, care a adăpostit cândva 20.000 de oameni, descoperit în subsolul unui bărbat

Un dinte de copil, vechi de mii de ani, ar putea rezolva cel mai mare mister al evoluției umane

El Tepozteco, templul iepurelui aztec, abandonat și ars până la temelii. Ce secrete ascunde?

Lucrările de restaurare dezvăluie culoarea și modelele originale ale unui templu din Egiptul Antic

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase