Home » Istorie » El Tepozteco, templul iepurelui aztec, abandonat și ars până la temelii. Ce secrete ascunde?

El Tepozteco, templul iepurelui aztec, abandonat și ars până la temelii. Ce secrete ascunde?

El Tepozteco, templul iepurelui aztec, abandonat și ars până la temelii. Ce secrete ascunde?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 18.05.2022

El Tepozteco este un templu aztec izolat, construit pe unul dintre vârfurile din Sierra de Tepoztlan, în Morelos, Mexic.

Templul este dedicat lui Ometochtli-Tepoztēcatl, un zeu aztec asociat cu fertilitatea și consumul de alcool. Potrivit mitului aztec, Tepoztēcatl era unul dintre Centzon Tōtōchtin, un grup de iepuri divini care se întâlneau pentru frecvente petreceri.

El Tepozteco este situat pe un vârf de munte la 2.310 metri deasupra nivelului mării, cu vedere spre Tepoztlán, locul de naștere al lui Ce Acatl, cunoscut mai târziu sub numele de Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl.

Un centru de cult major pentru Tepoztēcatl

Templul a apărut ca un centru de cult major pentru Tepoztēcatl, atrăgând pelerini din întreaga lume aztecă.

Situl este format dintr-o platformă înaltă de 6,4 metri care susține o bază de templu înaltă de 3,3 metri. Structura principală a templului are o înălțime de 2,7 metri și conținea inițial două încăperi în care era amplasată o sculptură a lui Tepoztecatl pentru ceremoniile religioase.

Locuințele au fost construite pe o serie de terase în partea de est a sitului pentru a adăposti preoții și personalul pentru întreținerea templului.

Săpăturile de la El Tepozteco au identificat o inscripție care îl menționează pe împăratul aztec Ahuizotl, al optulea conducător aztec și Huey Tlatoani al orașului Tenochtitlan, scrie HeritageDaily.

Tepoztlán a fost atacat și ars până la temelii

O altă inscripție menționează o dată calendaristică. Aceasta reprezintă anul 1502 d.Hr., indicând probabil momentul în care complexul de temple a fost construit pentru prima dată sau pentru a comemora moartea lui Ahuizotl.

Alte inscripții includ o coroană turcoaz și un scut cu săgeți, ceea ce sugerează că părțile templului au fost construite în perioada Triplei Alianțe (o alianță între orașele-state Nahua altepetl: Mexic-Tenochtitlan, Tetzcoco și Tlacopan), cândva după 1452 d.Hr., anul în care Alianța a cucerit Tepoztlan.

El Tepozteco a fost abandonat cândva în timpul cuceririi spaniole (1519-21 d.Hr.), cel mai probabil când Tepoztlán a fost atacat și ars până la temelii de către soldații aflați sub comanda lui Hernán Cortés.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Stele de mare, descoperite de arheologi la Templo Mayor din fosta capitală aztecă Tenochtitlan

Un altar de după căderea capitalei Imperiului Aztec, descoperit în orașul Ciudad de Mexico

O descoperire veche de șapte secole. Rămășițele unor copii și alte ofrande, găsite într-o casă aztecă

Arheologii mexicani, forțați să îngroape o descoperire neobișnuită făcută în capitala Imperiului Aztec

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase