Home » Istorie » Lucrările de restaurare dezvăluie culoarea și modelele originale ale unui templu din Egiptul Antic

Lucrările de restaurare dezvăluie culoarea și modelele originale ale unui templu din Egiptul Antic

Lucrările de restaurare dezvăluie culoarea și modelele originale ale unui templu din Egiptul Antic
Credit foto: Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt
Publicat: 17.05.2022

O misiune arheologică comună germano-egipteană la templul Esna din Egipt a dezvăluit unele dintre culorile și modelele originale ale unei părți din complexul templului în timpul lucrărilor de restaurare.

Templul Esna este dedicat zeului egiptean antic Khnum, consorților săi Menhit și Nebtu, fiului lor, Heka, și zeiței Neith.

Khnum a fost una dintre cele mai vechi zeități egiptene cunoscute, fiind inițial zeul izvorului Nilului și creatorul trupurilor copiilor umani. În poveștile egiptenilor se credea că acesta îi făcea pe cei mici la roata olarului.

Mai târziu, el a fost descris ca fiind cel care a modelat celelalte zeități, motiv pentru care a căpătat titlurile de „olar divin” și „stăpân al lucrurilor create din el însuși”.

Khnum, una dintre cele mai vechi zeități egiptene cunoscute

Construcția Templului Esna datează din epoca ptolemeică, însă cele mai multe dintre părțile care supraviețuiesc în zilele noastre sunt din perioada romană.

Astfel, proiectul de restaurare a regăsit culorile și modelele originale sub tavanul din mijloc, deasupra intrării în templu, potrivit Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt.

Un proces atent de curățare a scos la iveală o pictură care înfățișează 46 de vulturi înșirați, dintre care 20 au un cap de vultur (reprezentând Egiptul Superior), în timp ce restul au capul unei cobre (reprezentând Egiptul Inferior).

Pictura înfățișează 46 de vulturi

„Inscripțiile colorate au avut de suferit în ultimele secole din cauza acumulării de straturi groase și a impurităților”, a declarat Dr. Hisham El-Lithy, șeful Administrației Centrale de Înregistrare a Arheologiei Egiptene și șeful Misiunii Arheologice Egiptene.

În timp ce curățau peretele vestic al templului, cercetătorii au găsit, de asemenea, inscripții grecești desenate cu cerneală roșie care datează încă din perioada romană. Mai exact, din timpul domniei împăratului Domițian, între anii 81-96 d.Hr.

Inscripția consemnează ziua și luna a unsprezecea din calendarul egiptean, „EPIPHI 5″, ceea ce corespunde aproximativ cu momentul în care templul a fost, cel mai probabil, finalizat, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Peșterile Guyaju sau „Templul de aur”, o minune a naturii și a arhitecturii

Iseum Savariense, templul roman dedicat zeiței Isis, un simbol al păgânismului european

Un templu antic dedicat lui Zeus a fost descoperit în nordul Peninsulei Sinai

Arheologii italieni au descoperit un templu budist vechi de 2.000 de ani

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase