Cea mai mare adâncime la care a fost descoperită vreodată o epavă. Imagini cu distrugătorul american „Sammy B”

29 06. 2022, 15:00

Un distrugător al Marinei Americane, denumit „Sammy B”, care a atacat o flotă japoneză superioară în cea mai mare bătălie pe mare a celui de-al Doilea Război Mondial în Filipine este epava descoperită la cea mai mare adâncime de până acum. 

USS Samuel B Roberts, cunoscut sub numele de „Sammy B”, a fost identificat rupt în două bucăți pe o pantă aflată la o adâncime de 6.985 de metri.

Acest număr îl plasează cu 1.400 de metri mai adânc decât USS Johnston, cea mai adâncă epavă descoperită vreodată, în 2021 în Marea Filipinelor, tot de exploratorul american Victor Vescovo, fondatorul Caladan Oceanic Expeditions din Dallas. El a anunțat cea mai recentă descoperire împreună cu Eyos Expeditions, cu sediul în Marea Britanie.

Povestea distrugătorului Sammy B este una despre eroism

„A fost o onoare extraordinară să găsesc această navă incredibil de faimoasă și, făcând acest lucru, am șansa de a spune povestea ei de eroism celor care poate nu cunosc nava și sacrificiul echipajului ei”, a spus Vescovo, fost comandant al Marinei, citat de The Guardian.

Sammy B a luat parte la Bătălia de pe Samar, faza finală a bătăliei de la Golful Leyte, din octombrie 1944, în care marina imperială japoneză a suferit cea mai mare pierdere de nave și nu a reușit să disloce forțele americane din insula Leyte, pe care o invadaseră anterior ca parte a eliberării Filipinelor.

Potrivit unor înregistrări, nava a distrus un crucișător greu japonez cu o torpilă și a avariat semnificativ un altul. După ce și-a folosit aproape toată muniția, nava a fost lovită critic de cuirasatul Yamato și s-a scufundat. Dintr-un echipaj de 224 de oameni, 89 au murit și 120 au fost salvați, printre care și căpitanul, Robert W. Copeland.

Potrivit lui Samuel J Cox, amiral în retragere și istoric naval, Copeland a declarat că nu a existat „o onoare mai mare” decât să-i fi condus pe oamenii care au dat dovadă de un curaj atât de incredibil intrând în luptă fără prea mari șanse de victorie, fără să se aștepte să supraviețuiască.

Costul libertății

„Acest loc este un mormânt de război binecuvântat și are rolul de a le reaminti tuturor americanilor de marele cost suportat de generațiile anterioare pentru libertatea pe care o considerăm de la sine înțeleasă astăzi”, a spus Cox.

Exploratorii au spus că până la descoperire, înregistrările istorice ale locului în care se afla epava nu erau foarte exacte. Căutarea a implicat utilizarea celui mai adânc sonar cu scanare laterală instalat și operat vreodată pe un submersibil, cu mult peste limitările comerciale standard de 6.000 de metri, a comunicat compania Eyos.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce s-a întâmplat în „croaziera morții” care a recuperat cadavrele de pe epava Titanicului?

Istoria avortului în Statele Unite ale Americii, mai complicată decât ai crede

Războiul care a schimbat istoria. Ce s-a întâmplat în Coreea

Rolul României în Al Doilea Război Mondial. Cum am pierdut Basarabia şi Bucovina – FOTO