Home » Știință » Astronomii dezvăluie rămășițele istoriei violente a Andromedei, marea galaxie vecină

Astronomii dezvăluie rămășițele istoriei violente a Andromedei, marea galaxie vecină

Astronomii dezvăluie rămășițele istoriei violente a Andromedei, marea galaxie vecină
Credit: NASA/MSFC/Meteoroid Environment Office/Bill Cook
Publicat: 15.06.2022

O analiză detaliată a compoziției și mișcării a peste 500 de stele a dezvăluit dovezi concludente ale unei coliziuni străvechi între Andromeda și o galaxie vecină.

Descoperirile, care ne îmbunătățesc înțelegerea evenimentelor care modelează evoluția galaxiilor, au fost prezentate de Ivanna Escala de la Carnegie, în cadrul reuniunii Societății Astronomice Americane.

Galaxiile se dezvoltă prin acreția de material de la obiectele din apropiere – alte galaxii și aglomerări dense de stele numite roiuri globulare – adesea în urma unui accident catastrofal. Iar aceste evenimente lasă în urmă relicve sub forma unor asociații stelare pe care astronomii le numesc caracteristici de maree, scrie EurekAlert.

Acestea pot include fluxuri alungite sau cochilii arcuite care se deplasează în jurul galaxiei supraviețuitoare.

Indicii despre modul în care coliziunile modelează o galaxie

Studierea acestor fenomene ne poate ajuta să înțelegem istoria unei galaxii și forțele care i-au modelat aspectul și componența.

„Rămășițele fiecărei prăbușiri pot fi identificate prin studierea mișcării stelelor și a compozițiilor lor chimice. Împreună, aceste informații servesc ca un fel de amprentă digitală care identifică stelele care s-au alăturat unei galaxii în urma unei coliziuni”, a explicat Escala.

Ea și colaboratorii săi au studiat 556 de stele din ramura giganților roșii într-o caracteristică fizică a Andromedei numită raftul de nord-est, care formează o cornișă ascuțită în densitatea materialului galaxiei.

Predicții despre trecutul violent al Andromedei

„Am realizat prima caracterizare detaliată a compoziției chimice și a mișcării geometrice a stelelor din această regiune a galaxiei noastre vecine, demonstrând în mod concludent că raftul este o coajă de maree compusă predominant din resturi rezultate în urma unei coliziuni”, a explicat Escala.

Lucrarea lor demonstrează, de asemenea, că platoul NE face parte dintr-un sistem cu mai multe cochilii, împreună cu platoul vestic și cel sud-estic al galaxiei și că materialul din aceste regiuni este în concordanță cu cel din curentul stelar gigantic al Andromedei, legând toate aceste caracteristici ale mareelor ca putând proveni de la aceeași sursă.

Acest nivel de analiză confirmă predicțiile despre trecutul violent al Andromedei și informează înțelegerea astronomilor despre modul în care materialul acumulat în urma coliziunilor modelează caracteristicile înconjurătoare și istoria evolutivă a unei galaxii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O gaură neagră rară, „o verigă lipsă” din evoluția acestor bestii, a fost găsită în galaxia Andromeda

Galaxia Andromeda ascunde o formă ciudată în centrul său, iar astronomii au aflat în sfârșit ce este

Astronomii români au descoperit o stea variabilă semiregulată în galaxia Andromeda

Hubble a cartografiat haloul galaxiei Andromeda, cel mai mare vecin al Căii Lactee

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase