Home » Istorie » Un dinozaur „cu față de bulldog” descoperit recent era ca un T. Rex pe steroizi

Un dinozaur „cu față de bulldog” descoperit recent era ca un T. Rex pe steroizi

Un dinozaur „cu față de bulldog” descoperit recent era ca un T. Rex pe steroizi
Credit foto: Salem Belal S., Royal Society Open Science, 2022
Publicat: 15.06.2022

Unul dintre cele mai periculoase ecosisteme preistorice din lume tocmai a adăugat un alt dinozaur prădător uriaș la gama sa.

În Formațiunea Bahariya, un celebru sit de fosile din Deșertul Sahara, Egipt, o echipă de paleontologi egipteni și americani a descoperit recent o uriașă vertebră fosilă aparținând unei specii nou descrise de dinozaur din grupul Abelisauridae – un grup biped și carnivor care a trăit în timpul Cretacicului – cu 145 milioane până la 66 milioane de ani în urmă.

Ca și alte exemplare din grupul Abelisauridae, noul dinozaur a avut o față scurtă, asemănătoare unui câine bulldog. Și, în ciuda aspectului său feroce, acest carnivor probabil nu a fost cel mai mare și cel mai rău exemplar care a cutreierat lumea, indică Live Science.

„Suntem aproximativ 99% siguri că, spre deosebire de unele dintre rudele sale din alte vremuri și locuri, acest Abelisauridae nu se afla în vârful lanțului său trofic”, spune Matthew Lamanna, paleontolog la Muzeul Carnegie de Istorie Naturală din Pittsburgh și unul dintre cercetătorii care a descoperit dinozaurul.

O nouă specie de dinozaur prădător

Deși Lamanna și colegii săi de știință au găsit doar un singur os, au reușit să identifice fosila ca o vertebră de Abelisauridae aproape imediat, pe baza unor structuri distincte numite epifize.

Acest Abelisauridae este primul dinozaur de acest gen care a fost descoperit la situl Bahariya. După ce a efectuat o analiză computerizată a morfologiei osului, echipa a ajuns la concluzia că acesta aparținea unei specii necunoscute anterior, căreia nu i s-a dat încă un nume științific. Ei și-au publicat descoperirile în revista Royal Society Open Science. Un Abelisauridae seamănă oarecum cu un Tyrannosaurus rex, doar cu brațe mai groase, conform Smithsonian Magazine. Aceștia au cutreierat emisfera sudică de la mijlocul Jurasicului, cu aproximativ 170 de milioane de ani în urmă, până când asteroidul Chicxulub a lovit Pământul și a cauzat sfârșitul Cretacicului.

Poate cel mai faimos Abelisauridae este Carnotaurus cu coarne, un prădător patagonic care ajungea la 7,6 metri lungime, conform Muzeului de Istorie Naturală din Londra. Numele său este preluat din termenii latini pentru „carne” și „taur”, iar versiuni animate ale acestui înfricoșător carnivor au apărut în „Prehistoric Planet” și în franciza „Jurassic Park”, deși, înfățișările sale prezintă grade diferite de acuratețe științifică.

Caracteristicile acestui nou dinozaur

Cercetătorii bănuiesc că Abelisauridae recent descoperit era mai mic decât Carnotaurus, atingând probabil doar 5 până la 6 metri în lungime. Și, în comparație cu prădătorii care și-au împărtășit habitatul nativ cu 98 de milioane de ani în urmă, noul Abelisauridae ar fi fost relativ nesemnificativ.

Formațiunea Bahariya a fost anterior adăpostul unei porțiuni unice de viață preistorică bogată în prădători. Această mlaștină odinioară vastă de mangrove a găzduit numeroase specii de pești, țestoase, șerpi și dinozauri. Descoperirea unui număr atât de mare de prădători care au trăit împreună într-un singur ecosistem este rară, a spus Lamanna. „Modul în care acest mediu vechi de 98 de milioane de ani a reușit să susțină nu unul, ci patru dinozauri prădători masivi rămâne un mister”, a adăugat el.

Fosila nou descrisă este acum păstrată în colecția permanentă a Centrului de Paleontologie a Vertebratelor din Egipt din cadrul Universității Mansoura. În viitor, Lamanna și colegii săi plănuiesc să se întoarcă în Formațiunea Bahariya și să caute mai multe oase de Abelisauridae – și poate chiar să-i dea un nume. „Să sperăm că bestia din Bahariya va apărea mai devreme sau mai târziu”, a mai spus Lamanna.

Vă mai recomandăm și:

Un studiu pune la îndoială ipoteza schimbărilor climatice din timpul primilor dinozauri din Argentina

Meteoriții care au contribuit la apariția Pământului s-ar fi format în afara Sistemului Solar

Utilajele agricole au ajuns mai grele decât dinozaurii. De ce este asta o problemă?

Un om a antrenat un AI oribil folosind milioane de postări de pe forumul 4chan

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase