Home » Istorie » Un fildeș de 500.000 de ani, descoperit în Israel, elucidează un vechi mister

Un fildeș de 500.000 de ani, descoperit în Israel, elucidează un vechi mister

Publicat: 07.09.2022

În sudul Israelului, lângă kibutz-ul Revadim, există un cimitir de elefanți vechi de jumătate de milion de ani. Acesta datează de când turmele de fiare gigantice rătăceau până în nord, în Marea Britanie, trebuind să fie atenți doar la oamenii timpurii plecați la vânătoare. Iată povestea unui fildeș de 500.000 de ani găsit aici.

Elefanții de atunci nu seamănă cu cei care trăiesc astăzi: erau Palaeoloxodon antiquus, elefantul cu colți drepți.

Un astfel de fildeș de 500.000 de ani a fost găsit acum, cu o lungime de 2,5 metri, fiind descoperit recent de cercetătorii care lucrează la o investigație de două săptămâni numită „Operațiunea Elefant”.

Un fildeș de 500.000 de ani îi uimește pe arheologi

„Din săpăturile noastre arheologice anterioare de la Revadim, știam că situl a fost ocupat în perioada paleoliticului inferior târziu. Dar să găsești acest colț complet de elefant, vechi de jumătate de milion de ani, într-o stare atât de bună este ceva special!”, a declarat Avi Levy, arheolog specializat în preistorie la Autoritatea pentru Antichități din Israel și director al săpăturii.

Noua descoperire este „cel mai mare colț fosil complet găsit vreodată într-un sit preistoric din Israel sau Orientul Apropiat”, a explicat Levy. Dar fildeșul este extrem de fragil, ceea ce face excavarea sa dificilă chiar și pentru arheologii experimentați: expunerea la atingerea umană, sau doar la aer și la lumina soarelui, ar putea fi suficientă pentru a face ca întregul artefact să se dezintegreze, scrie IFL Science.

„Colțul a fost supus unui tratament inițial de conservare când a fost descoperit pentru prima dată”, a spus Israel Hershkovitz, profesor la Centrul Dan David pentru Evoluția și Bioistoria Umană al Universității din Tel Aviv și unul dintre cercetătorii implicați în săpătură.

„Acum îl săpăm în contextul său arheologic, înainte de a-l transfera la Laboratorul de conservare al Autorității pentru Antichități din Israel, unde va fi studiat și conservat”, spune Hershkovitz.

Ce spune colțul despre oamenii preistorici?

Dar descoperirea nu este interesantă doar prin dimensiunea și calitatea ei, ci dezvăluie și câteva perspective tentante asupra vieții umane preistorice.

„Descoperirea fildeșului, desprins de craniu și de restul corpului, ridică semne de întrebare”, au explicat Ofer Marder, profesor de arheologie la Universitatea Ben-Gurion, și Ianir Milevski, șeful Filialei de preistorie a Autorității pentru Antichități din Israel.

„Face parte acest colț din rămășițele unui elefant vânat sau a fost colectat de locuitorii preistorici locali? A avut colțul o semnificație socială sau spirituală?”, se întreabă cercetătorii.

Se știe că elefanții erau vânați împreună cu alte mamifere mari din zonă (vite sălbatice, hipopotami, căprioare, mistreți, cai sălbatici și așa mai departe), dar găsirea rămășițelor lor în siturile arheologice este rară.

Săpăturile anterioare din același sit au scos deja la iveală indicii mai mici, cum ar fi bucăți de cranii, coaste și dinți de elefant, precum și unelte antice din silex folosite pentru prelucrarea cărnii de animale, cum ar fi topoare și alte unelte ascuțite.

Cum a ajuns acest fildeș de 500.000 de ani în locul în care a fost găsit?

Dar elefanții sunt foarte mari, iar elefanții cu colți drepți chiar și mai mari, crescând până la 4,5 metri înălțime și cântărind mai mult de 14 tone. Elefanții cu colți drepți erau mai mari și mai grei decât elefanții africani de astăzi, ceea ce face ca vânătoarea și uciderea unuia dintre ei să fie, în sine, o realizare.

Ceea ce ridică o întrebare care a fost dezbătută de ceva vreme: a fost vânătoarea de elefanți un lucru normal pentru strămoșii noștri preistorici? Sau era ceva rezervat doar pentru ocazii speciale?

„Anticipăm că descoperirea acestui fildeș de 500.000 de ani într-un context arheologic clar va face lumină în această problemă”, a spus Hershkovitz.

Colțul va face parte dintr-o expoziție

„Concentrarea resturilor materiale, în principal unelte de piatră, din excavația actuală și din întregul sit, indică faptul că a existat un număr substanțial de oameni în acel loc pentru o perioadă de timp și că elefanții au fost vânați”, au explicat cercetătorii.

„În clima caldă și uscată din regiunea noastră, carnea de elefant nu putea rămâne proaspătă mult timp, așa că trebuie să fi fost consumată rapid de mulți oameni, probabil ca parte a unui eveniment comun”, au adăugat aceștia.

„În consecință, odată ce procesul de conservare este finalizat, intenționăm să expunem colțul în fața publicului, în sala noastră de expoziții permanente din noul Campus Național Jay și Jeanie Schottenstein pentru Arheologia Israelului din Ierusalim”, a declarat Eli Eskozido, directorul Autorității pentru Antichități din Israel.

Vă recomandăm să citiți și:

Mormântul lui Tutankhamon, descoperit și jefuit. Ce ar fi furat arheologul care l-a găsit?

Nativii americani și movilele lor. Cât de impunătoare erau construcțiile?

Tezaur descoperit în România! Arheologii au găsit un mormânt care conține sute de inele de aur

Pierderea genelor are implicații în reînvierea mamuților. Ce au descoperit cercetătorii?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase