Home » Istorie » Kim Jong-un: Comandantul suprem, liderul partidului, armatei și al poporului

Kim Jong-un: Comandantul suprem, liderul partidului, armatei și al poporului

Publicat: 01.10.2022

Atunci când documentezi un articol despre o figură dictatorială precum a liderului Nord Coreean Kim Jong-un, și atunci când citești despre contradicțiile dintre stilul său de viață și cel al poporului de rând pe care-l conduce, atunci când afli ce restricții, legi, limitări și pedepse domnesc pe teritoriul Coreei de Nord, dar mai ales atunci când știi că dintr-o populație de 24 de milioane de locuitori doar câteva mii au acces (preferențial) la Internet, te uiți spre cer și îl mulțumești Celui de Sus pentru că nu te-ai născut în Coreea de Nord și că nu trăiești într-un regim condus de un lider suprem pe nume Kim Jong-un.

Kim Jong-un nu este președintele Coreei de Nord. Teoretic nu este, practic… da. Titulatura „de președinte” a dispărut în 1994, într-o zi de iulie (8), odată cu trecerea în neființă a bunicului său, Kim Il-sung care a devenit din acel moment președinte etern al Coreei de Nord.

Liderul suprem al Republicii Populare Democtratice Coreene (RPDC), Kim Jong-un, deține această funcție din 2011.

Partidul Muncii din Coreea de Nord este la putere din anul 1948

Fondat în 1948, Partidul Muncii din Coreea de Nord este la putere din anul 1948. RPDC este o republică socialistă bazată pe doctrina juche care are ca principii de bază suveranitate politică, independență economică, autonomie militară.

Această doctrină a înlocuit marxism-leninismul ca ideologie oficială de stat în constituția nord-coreeană. În ochii occidentului, însă, doctrina nefiind nimic altceva decât cea mai pură și mai evidentă formă de totalitarism. Partidul a restricționat încă de la început accesul la informațiile care intră și ies din țară, dar cu toate acestea viața lui Kim Jong-un nu a fost chiar un mister total.

Ce se știe despre Kim Jong-un?

Liderul Coreei de Nord și-a petrecut copilăria în Elveția, atât cât a putut departe de ochii publicului, ducând un stil de viață occidental, deși acest concept îl detestă în fața compatrioților săi, promulgând neîncetat legi care interzic apropierea de orice are legătură cu capitalismul. Așadar, cum îi mergea lui Kim în Elveția? Foarte bine. Îi plăceau îmbrăcămintea sport marca Adidas și pantofii sport Nike, era obsedat de basket și-l admira mult pe fostul jucător NBA Denis Rodman.

Nu se știe care este data lui de naștere exactă, dar se presupune că s-ar fi născut pe la începutul anilor 80, acest secret este oarecum un paradox având în vedere că foștii lideri supremi ai Coreei de Nord (tatăl lui Kim, Kim Jong-il și bunicul său Kim Il-sung) își celebrau zilele de naștere transformându-le în zile de sărbătoare naționale.

Căsătorit cu o fostă majoretă

Despre Kim Jong-un se mai știe că s-a căsătorit în 2019 cu „șefa majoretelor”, nord coreeanca Ri Sol-ju (cu care se presupune că ar avea trei copii, nefiind confirmate sexul și vârsta acestora) și că are o relație ”specială” cu fostul președinte american Donald Trump (despre acest aspect, puțin mai jos, în text)

În Berna, capital Elveției, familia lui Kim a trăit în lux, în apartamente scumpe cumpărate de guvernul Nord Coreean, de asemenea, în albumul de fotografii al familiei au fost văzute imagini cu tânărul Kim la Paris, la Disneyland și skiind în alpii Elvețieni. Tot la Berna, Kim a fost înscris la o școală privată cu predare în limba engleză pentru care familia lui plătea 20.000 de dolari pe an.

Viața lui Kim Jong-un în Elveția a luat sfârșit în 2001, chemat de urgență în patria mamă de către tatăl său. Odată ajuns în Coreea de Nord, tânărul Kim a intrat la Universitatea Militară Kim Il sung și, încet încet, a intrat în viața politică și cea militară a țarii, primind funcții importante, în ciuda lipsei sale de experiență în aceste domenii.

În 2011, după moartea tatălui său (ocazie cu care a fost introdusă o perioadă de 11 zile de doliu, timp în care oamenii nu aveau voie să fie fericiți, să bea alcool, ori să se distreze) Kim a devenit a treia generație de lider suprem al Republicii Democratice Coreea.

Își execută unchiul

În 2013, Kim Jong-un ordonă execuția propriului său unchi, pe care-l acuză de înaltă trădare împotriva guvernului Nord Coreean, după ce ar fi aflat că acesta îi propusese Chinei să susțină o lovitură de stat în Coreea de Nord, în urma căreia Kim ar fi fost înlocuit de la putere cu fratele său vitreg Kim Jong-nam.

Tot în 2013, Kim Jong dă drumul unui test nuclear (era cel de-al treila din istoria Coreei de Nord).

În anul 2017, surpriză (sau nu), Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului suprem este atacat în aeroportul internațional din Kuala Lumpur (Malaezia), acesta murind în drum spre spital. Speculațiile s-au învârtit în jurul ideei că însuși Kim Jong-un ar fi ordonat asasinarea fratelui său vitreg.

Kim Jong-un răspunde cu lansări de rachete nucleare

Tot în anul 2017, în cadrul unui discurs ținut la Seul, Coreea de Sud, Donald Trump transmite un mesaj liderului nord coreean „Mesajul meu către Nord. Nu ne subestimați și nu ne provocați”, moment care a dus la ruperea lanțului în ceea ce privește tactica diplomatică de apropiere în relațiile Americii cu Coreea de Nord.

Discursul era un îndemn la denuclearizare peninsulei coreene, Kim Jong-un răspunzând liderului american imediat printr-un nou test – o rachetă nucleară.

Kim Jong-un a declarat că are o relație „specială” cu Donald Trump

În 2018, comandantul suprem efectuează o vizită secretă în Beijing, marcând prima ieșire a sa din Coreea de Nord de la preluarea puterii. O lună după aceea, Kim a punctat un moment istoric, întâlnindu-se cu președintele Coreei de Sud, devenind astfel primul lider de stat Nord Coreean care a pus piciorul în Coreea de Sud, după 65 de ani.

În vara aceluiași an, Kim se întâlnește cu Trump în Singapore, fiind prima întâlnire dintre un lider Nord Coreean și un președinte american aflat în funcție, acela fiind momentul în care Kim Jong-un a declarat că are o relație „specială” cu Donald Trump. Kim se angajează să lucreze la denuclearizarea peninsulei coreene, în urma unui acord semnat cu Trump. La rândul lor, SUA se angajează la ajutarea menținerii păcii și prosperității în Coreea.

Prieteni și nu prea

În iunie 2020, la doi ani după istoricul summit din Singapore, ministrul de externe nord-coreean, Ri Son Gwon, declara printr-un comunicat de presă că „speranța de a ameliora tensiunile dintre cele două țări, care atinsese un nivel ridicat în urmă cu doi ani, s-a transformat acum în disperare”, caracterizând relațiile ca fiind de ”o deteriorare foarte rapidă”.

Ministrul de externe nord-coreean acuza SUA că în ciuda declarațiilor prin care își exprimă dorința de a ameliora tensiunile dintre cele două state, nu vin cu dovezi clare și nu acționează conform. „Nu există nimic mai ipocrit decât o promisiune goală”.

Starea de sănătate a lui Kim Jong-un nu este în cea mai bună condiție

În aprilie 2020, publicația Independent notează că starea de sănătate a lui Kim Jong-un nu este în cea mai bună condiție, asta după ce niște zvonuri apărute în aprilie 2020 făceau referire la faptul că liderul ar fi suferit o operație pe cord. De altfel, se crede că problemele de sănătate ale acestuia ar fi început încă din 2014, an în care, la un moment dat, a dispărut din viața publică timp de 40 de zile.

În iulie, anul acesta, Kim Jong-un a venit cu noi amenințări cu arme nucleare pe fondul tensiunilor avute cu SUA și Coreea de Sud, acuzând SUA că „demonizează” Coreea de Nord cu scopul de a-și justifica politicile ostile, iar exercițiile militare dintre SUA și Coreea de Sud arată „standard duble” cu aspecte „de tip gangster” din partea SUA.

Averi fabuloase pentru el, restricții numeroase pentru popor

Presa internațională a scris, în repetate rânduri, despre averile fabuloase pe care le deține Kim Jong-un – avioane private, iahturi, jet sky-uri și numeroase vile. Într-una dintre vilele sale fusese găzduit și Denis Rodman, în 2013. Fostul baschetbalist spunea că viața dictatorului este „ca o petrecere de șapte stele, cu cocktail-uri, jet-ski-uri și insule private”.

De asemenea, inspirat de perioada în care a trăit în Elveția, liderul Nord Coreean și-a făcut și un resort de ski, estimat la 21 milioane de dolari. Toate astea, în vreme ce în Coreea de Nord doar câteva mii de oameni au dreptul la internet (ambasadori, oameni ai guvernului, organizații non-guvernamentale, unele instituții educaționale), locuitorii nu au voie să călătorească intern sau internațional fără acord special, în țară nu sunt acceptate de guvern decât 28 de tunsori, se încearcă eliminarea oricărei influențe capitaliste, nu sunt premise hainele și încălțămintea străine, blugii skinny, piercingurile pentru nas și buze, filmele și muzica străină, filmele în care apar picioare de femei dezgolite 10 cm de la genunchi în sus sunt considerate pornografice, la televizor putând fi urmărite doar emisiuni aprobade de liderul suprem.

Bibliografie:

https://www.theguardian.com/fashion/2021/may/26/north-korea-bans-skinny-jeans

https://www.bbc.com/news/world-asia-57225936

https://www.britannica.com/biography/Kim-Jong-Eun

https://nypost.com/article/kim-jong-un-crazy-outrageous-facts-rumors/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Kim Jong Un a declarat victorie împotriva COVID-19. Coreea de Nord a ridicat restricțiile

Sora lui Kim Jong Un ar fi ordonat executarea a încă unui înalt oficial de la Phenian

Kim Jong Un sfidează sancțiunile internaționale. Coreea de Nord are un profit de milioane de dolari anual

Regimul lui Kim Jong-Un interzice fumatul în locuri publice pentru a proteja „traiul igienic”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia să moară”
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia să moară”
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de plină încât vreau mai mult”
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de ...
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic
Amendă uriașă după o ceartă pe social media
Amendă uriașă după o ceartă pe social media
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare