Home » Istorie » Test de cultură generală. Câți ani trăiau dinozaurii?

Test de cultură generală. Câți ani trăiau dinozaurii?

Publicat: 22.11.2023

Oamenii de știință pot măsura vârsta unor specii de dinozauri după inelele de creștere din interiorul oaselor fosile, la fel cum poți spune vârsta unui copac după inelele din interiorul trunchiului său. Câți ani trăiau dinozaurii?

Câți ani trăiau dinozaurii? Cel mai vechi exemplar cunoscut de Tyrannosaurus rex, ne spune această metodă, avea cel puțin 30 de ani când a murit.

Această tehnică nu funcționează bine pentru multe specii, deoarece oasele acestora au crescut continuu și nu au inele de creștere clare. Estimările inițiale ale unei longevități de 300 de ani pentru cei mai mari dinozauri sauropode se bazau pe comparații cu crocodilii și cu țestoasele, care au metabolisme mult mai lente, potrivit Science Focus.

Câți ani trăiau dinozaurii?

Consensul actual este că dinozaurii Apatosaurus și Diplodocus probabil au trăit doar 70 sau 80 de ani, ceea ce este aproximativ la fel ca elefanții de astăzi.

Oasele de dinozaur creșteau asemănător cu cele ale altor vertebrate, adăugând material osos nou la exteriorul osului. Din cauza variațiilor anuale în temperatură sau în disponibilitatea hranei, creșterea oaselor încetinea periodic, iar un strat subțire de os avascular forma un inel sau o „linie de creștere”, similar cu ceea ce se întâmplă în cazul trunchiurilor de copaci.

Prin prelevarea de felii subțiri de oase, aceste inele pot fi vizualizate sub o sursă de lumină polarizată. Numărând inelele se poate obține o idee despre vârsta dinozaurului la momentul morții, explică The Guardian.

Ce pot spune liniile de creștere din oase despre dinozauri?

Liniile de creștere din oasele de dinozaur au fost observate pentru prima dată în 1983 în studiul oaselor de sauropode din Jurasicul Târziu, numite Bothriospondylus, posibil aparținând familiei de brachiozauri erbivori, care fusese descoperită cu mai bine de un secol înainte. Studiul a determinat revizuirea estimărilor privind vârsta sa, iar acum se consideră că acest dinozaur a murit la vârsta de 43 de ani, când era abia la jumătatea drumului de atingere a lungimii adulte complete de 15-20 de metri.

Liniile de creștere oferă, de asemenea, un ghid pentru rata de creștere a unui dinozaur în diferite etape ale vieții sale. Acum se știe că cei mai mulți dinozauri creșteau pentru o mare parte a vieții lor, cu o creștere deosebit de rapidă în timpul adolescenței.

Vă recomandăm să citiți și:

Noi fosile au dezvăluit cel mai mare prădător din America de Sud, cu mult înainte de dinozauri

„Descoperirea de aur a secolului”: Un amator a găsit cu detectorul de metale un depozit masiv de bijuterii

Scrisoarea unui elev din Babilon către mama sa arată că unele lucruri nu se schimbă nici după milenii

Artă rupestră „3D”, descoperită în peșteri din Paleolitic

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase