Home » Istorie » Chipul unei adolescente din elita anglo-saxonă a fost reconstruit

Chipul unei adolescente din elita anglo-saxonă a fost reconstruit

Chipul unei adolescente din elita anglo-saxonă a fost reconstruit
Sursa foto: University of Cambridge Archaeological Unit/ EurekAlert
Publicat: 25.06.2023

Chipul unei adolescente de 16 ani, îngropată lângă Cambridge (Marea Britanie) în secolul al VII-lea, cu o cruce din aur și granat, incredibil de rară (Crucea Trumpington), a fost reconstituit în urma analizei craniene. 

Noile dovezi științifice au arătat că adolescenta s-a mutat din Europa Centrală în Anglia, fapt ce a dus la o schimbare interesantă în alimentația sa.

Artistul legist Hew Morrison a creat asemănarea folosind măsurători cu craniul tinerei și date privind adâncimea țesuturilor pentru femeile albe. În lipsa unei analize ADN, Morrison nu a putut fi sigur de culoarea exactă a ochilor și a părului, dar imaginea oferă o indicație puternică a aspectului ei cu puțin timp înainte ca ea să moară, relatează EurekAlert.

„A fost interesant să vedem cum se dezvoltă fața ei”

„A fost interesant să vedem cum se dezvoltă fața ei. Ochiul ei stâng era puțin mai jos, cu aproximativ jumătate de centimetru, decât ochiul drept. Acest lucru ar fi fost destul de vizibil în viață”, a delarat Morrison.

Noua analiză izotopică „ești ceea ce mănânci” a oaselor și dinților tinerei, efectuată de bioarheologii dr. Sam Leggett și dr. Alice Rose și de arheologul dr. Emma Brownlee, în timpul cercetărilor de doctorat de la Universitatea din Cambridge, relevă, de asemenea, că aceasta s-a mutat în Anglia de undeva din apropierea Alpilor, probabil din sudul Germaniei, cândva după ce a împlinit șapte ani.

Leggett și Rose au descoperit că, odată ce fata a ajuns în Anglia, proporția de proteine din alimentația ei a scăzut cu o cantitate mică, dar semnificativă. Această schimbare a avut loc aproape de sfârșitul vieții, ceea ce arată că perioada dintre migrația ei și înmormântarea lângă Cambridge a fost tragic de scurtă.

„Era o fată destul de tânără atunci când s-a mutat, probabil dintr-o parte a sudului Germaniei, aproape de Alpi, într-o regiune foarte plată a Angliei. Probabil că nu se simțea prea bine și a călătorit mult până într-un loc complet necunoscut, unde chiar și mâncarea era diferită. Trebuie să fi fost înfricoșător”, a declarat dr. Leggett.

Mormântul adolescentei a dezvăluit că a aparținut aristocrației

Analizele anterioare au indicat că tânăra suferise de o boală, dar cauza morții sale rămâne necunoscută. Ea a fost înmormântată într-un mod remarcabil, întinsă pe un pat de lemn sculptat, purtând crucea, ace de aur și haine fine.

Aceasta este una dintre cele doar 18 înmormântări în pat descoperite vreodată în Marea Britanie. Crucea ei ornamentată, care combină aur și granat, este una dintre cele cinci cruci de acest fel găsite vreodată în Marea Britanie, fiind una dintre primele convertite la creștinism din Anglia și membră a aristocrației, dacă nu chiar a familiei regale. Cel mai cunoscut exemplu de astfel de cruce a fost găsit în sicriul Sfântului Cuthbert.

„Deci se pare că ea făcea parte dintr-un grup de femei de elită care probabil a călătorit din Europa continentală, cel mai probabil din Germania, în secolul al VII-lea, însă ele rămân un mister. Erau mirese politice sau poate mirese ale lui Hristos? Faptul că alimentația sa s-a schimbat odată ce a ajuns în Anglia sugerează că stilul ei de viață s-ar fi schimbat destul de mult”, a punctat dr. Leggett.

Portretul tinerei și unele artefacte vor fi prezentate într-o expoziție în Anglia

În cadrul expoziției, „Crucea de la Trumpington” a fost expusă alături de acele de aur și granat conectate printr-un lanț de aur, care au fost găsite lângă gâtul adolescentei. Aceste ace fixau probabil un voal lung la o haină exterioară din in fin.

Imaginea și artefactele de la înmormântarea misterioasei femei au fost descoperite în 2012 de către Unitatea de Arheologie din Cambridge la Trumpington Meadows, la granița sudică a orașului Cambridge. Acestea vor fi prezentate într-o nouă expoziție la Muzeul de Arheologie și Antropologie din Cambridge (MAA). Expoziția se va intitula „Beneath Our Feet: Archaeology of the Cambridge Region” (Sub picioarele noastre: Arheologia regiunii Cambridge) și va fi deschisă în perioada 21 iunie 2023 – 14 aprilie 2024.

Vă mai recomandăm și: 

Un vast cimitir din Epoca Bronzului a fost dezgropat lângă Stonehenge

Statuia unui zeu păgân a fost găsită în ruinele unei biserici din Istanbul

Numeroase cranii de animale, găsite într-o peșteră a neanderthalienilor

O sabie găsită într-un mormânt din Epoca Bronzului din Germania încă mai strălucește

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase