Home » Istorie » Coincidență sau nu? Multe urme preistorice de mâini au un deget lipsă

Coincidență sau nu? Multe urme preistorice de mâini au un deget lipsă

Coincidență sau nu? Multe urme preistorice de mâini au un deget lipsă
Artă rupestră din peștera Maltravieso. Foto: AFP Photo/Handpas Project/Profimedia
Publicat: 02.01.2024

Multe urme preistorice de mâini au un deget lipsă. Potrivit unei noi interpretări a artei rupestre, bărbații și femeile ar fi putut să-și fi tăiat intenționat degetele în timpul unor ritualuri religioase.

Într-un studiu prezentat la o recentă întâlnire a Societății Europene pentru Evoluția Umană, cercetătorii indică picturi vechi de 25.000 de ani din Franța și Spania care înfățișează urme preistorice de mâini. Pe mai mult de 200 dintre aceste picturi, mâinile au cel puțin un deget lipsă. În unele cazuri, lipsește doar un segment superior; în altele, lipsesc mai multe degete.

În trecut, absența degetelor a fost atribuită libertății artistice a creatorilor picturilor rupestre sau problemelor medicale reale ale oamenilor antici, inclusiv degerăturilor.

De ce unor urme preistorice de mâini le lipsește un deget?

Dar oamenii de știință conduși de arheologul profesor Mark Collard, de la Universitatea Simon Fraser (Canada) susțin că adevărul poate fi mult mai înfiorător. „Există dovezi convingătoare că acești oameni și-ar fi putut amputa degetele în mod deliberat în ritualuri menite să solicite ajutorul entităților supranaturale”, a spus Collard.

Și acest obicei nu era specific unui anumit timp sau loc, a adăugat el. „Destul de multe societăți încurajează tăierea degetelor astăzi și au făcut-o de-a lungul istoriei”, a mai spus profesorul, citat de The Guardian.

Collard a citat poporul Dani din Munții Papua Noua Guinee. „Femeile de acolo își taie uneori unul sau mai multe degete după moartea celor dragi, inclusiv a fiilor sau fiicelor. Credem că europenii făceau același lucru în timpurile paleolitice, deși sistemele precise de credințe implicate ar fi putut fi diferite. Aceasta este o practică care nu era neapărat obișnuită, dar a avut loc la diferite momente în istorie, credem noi”, spune cercetătorul.

O idee întâmpinată cu dezaprobare

Collard și colegii săi au publicat pentru prima dată teza lor cu privire la amputarea degetelor acum câțiva ani, dar au fost criticați de alți oameni de știință, care au susținut că amputarea degetelor ar fi fost catastrofală pentru persoanele implicate. Bărbații și femeile fără mâini complet funcționale nu ar fi putut să facă față condițiilor aspre care domneau în urmă cu milenii.

De atunci, Collard, lucrând cu doctoranda Brea McCauley, a adunat mai multe date pentru a susține teza amputării. Într-un studiu prezentat la conferința Societății Europene, ei au declarat că cercetările lor recente oferă dovezi chiar mai convingătoare că înlăturarea degetelor pentru a potoli zeii explică imaginile cu aceste urme preistorice de mâini fără degete din peșteri din Franța și Spania.

Aceste picturi se împart în două tipuri: amprente și șabloane. În primul caz, o persoană își punea mâna în pigmenți și apoi o presa pe un perete, creând astfel o amprentă. Șabloanele erau create prin plasarea mâinii pe un perete și apoi pictarea pigmentului peste ea pentru a crea o siluetă. În ambele cazuri, mâini cu degete lipsă au fost găsite în arta de pe pereții a patru situri principale: peșterile Maltravieso și Fuente del Trucho, din Spania, și peșterile Gargas și Cosquer, din Franța. Peșterile Cosquer, de lângă Marsilia, au fost descoperite cel mai recent, în 1985, de către scafandrul Henri Cosquer.

Dovezi că unele urme preistorice de mâini fără degete prezintă cazuri de amputare

Echipa a căutat și dovezi ale amputării degetelor în alte societăți și a găsit peste 100 de cazuri în care exista această practică. „Această practică a fost clar inventată independent de mai multe ori. Și a fost folosită de unele societăți de vânători-culegători recente, așa că este cu totul posibil ca grupurile de la Gargas și din celelalte peșteri să se fi angajat în această practică”, afirmă oamenii de știință.

Iar exemplele nu se limitează la Europa, adaugă ei. Patru situri din Africa, trei din Australia, nouă din America de Nord, cinci din Asia de Sud și unul din Asia de Sud-Est conțin dovezi ale amputării degetelor.

„Această formă de automutilare a fost practicată de grupuri de pe toate continentele locuite. În plus, se mai practică și astăzi, așa cum putem vedea în comportamentul unor oameni precum cei din Dani”, a spus Collard.

Collard a indicat ritualuri care încă sunt efectuate în Mauritius și în alte locuri, cum ar fi mersul pe cărbuni încinși, perforarea feței cu cârlige și introducerea unor cârlige prin piele, astfel încât o persoană să poată trage după ea lanțuri grele.

„Oamenii devin mai dispuși să coopereze cu ceilalți membri ai grupului după astfel de ritualuri. Amputarea degetelor poate fi pur și simplu o versiune mai extremă a acestui tip de ritual”, a concluzionat Collard.

Vă recomandăm să citiți și:

Au descoperit arheologii Arca lui Noe?

Nemrut Dagi și sanctuarul populat cu statui

Test de cultură generală. Când a descoperit omul focul?

O piramidă uriașă îngropată în Indonezia ar putea fi cea mai veche din lume

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase