Home » Știință » Cum apare moartea în somn și cât de mare e riscul?

Cum apare moartea în somn și cât de mare e riscul?

Cum apare moartea în somn și cât de mare e riscul?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.11.2023

Un lucru absolut firesc este să ne gândim la moarte, mai ales atunci când vine vorba de modul în care aceasta s-ar putea produce. Unii ar putea fi îngrijorați de faptul că ar putea muri în somn – dar, din fericire, dacă nu aveți o anumită afecțiune medicală, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt relativ mici.

Totuși, există o serie de motive pentru care o persoană poate muri în somn, însă acestea se concentrează de obicei pe trei dintre cele mai importante organe ale noastre.

Moartea în somn are de obicei legătură cu inima, plămânii sau creierul”, a explicat dr. Milind Sovani, consultant în medicină respiratorie la Nottingham University Hospitals NHS Trust.

Atunci când dormim, este mai puțin probabil să fim capabili să răspundem la semnalele care ar putea indica faptul că ceva nu este în regulă cu aceste organe.

„Dacă stau în picioare și am o pauză de 10 secunde în ritmul cardiac, voi cădea, voi leșina și voi face un zgomot puternic, iar cineva mă va auzi. Atunci când dormi, pur și simplu nu poți reacționa la tine însuți și la propriile simptome”, a declarat, la rândul lui, cardiologul Jack Flyer.

Cum se moare din cauza inimii?

Cea mai frecventă cauză este legată de afecțiuni ale inimii. Potrivit lui Sumeet Chugh, director medical al Cedars-Sinai’s Heart Rhythm Center, oprirea cardiacă subită este responsabilă pentru 90% din decesele neașteptate în timpul somnului, cunoscute și sub numele de moarte nocturnă, notează IFLScience.

Printre persoanele cu risc mai mare se numără cele care suferă de boli coronariene, de o inimă mărită sau o bătaie neregulată a inimii (fibrilație ventriculară).

Oprirea cardiacă subită se produce atunci când inima încetează brusc să mai bată, ceea ce, la rândul său, oprește circulația sângelui către organele principale. Astfel, intervine decesul în lipsa unui tratament imediat. Dintre toate aceste decese, 22% se produc între orele 22.00 și 6.00, femeile fiind mai predispuse să fie afectate în această perioadă.

Cum se moare din cauza căilor respiratorii?

Apneea obstructivă în somn poate juca, de asemenea, un rol în decesul în timpul somnului. Persoanele cu apnee obstructivă pot fi de peste 2,5 ori mai predispuse la moarte cardiacă subită între orele 00:00 și 6:00 decât cele care nu suferă de această afecțiune. Apneea implică o îngustare a mușchilor din căile respiratorii, oprind pentru scurt timp respirația. Acest lucru cauzează o lipsă de oxigen și, la rândul său, crește ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Cu toate acestea, de multe ori, apneea obstructivă nu este o cauză de deces nocturn în sine. Aceasta este mai des legată de moartea nocturnă atunci când agravează o altă afecțiune, cum ar fi o problemă cardiacă.

Cum se moare din cauza creierului?

Epilepsia este o afecțiune frecventă care afectează creierul, iar pacienții se confruntă cu crize recurente. De menționat este faptul că pentru persoanele ale căror crize nu pot fi complet controlate prin tratament, moartea subită și neașteptată în cazul epilepsiei este principala cauză de deces.

Deși motivele nu sunt pe deplin clare, aceasta se întâmplă adesea noaptea, iar unele cercetări sugerează că somnul ar putea crește riscul de apariție.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Altceva cu Adrian Artene”: „Ce se întâmplă cu sufletul după moarte!”. Explicația renumitului profesor Leon Dănăilă

După moarte, suntem conștienți că am murit, spun oamenii de știință

Momentul în care Oppenheimer rostește faimoasele cuvinte „am devenit Moartea, distrugătorul lumilor”

Rămășițe umane, găsite într-o necropolă necunoscută, oferă noi indicii despre Moartea Neagră

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase