Home » Istorie » Test de cultură generală. Când a descoperit omul focul?

Test de cultură generală. Când a descoperit omul focul?

Publicat: 06.11.2023

Deși oamenii de știință au emis de multă vreme ipoteza că oamenii timpurii au început să folosească focul în urmă cu aproximativ un milion de ani, dovezi care datează de atât de mult timp sunt greu de găsit. Deci când a descoperit omul focul?

Acum, Inteligența Artificială (AI) ar putea fi capabilă să schimbe asta. Într-un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii de la Institutul de Științe Weizmann (Israel) este posibil să fi găsit rămășițele unui foc vechi de 800.000 de ani.

Înainte, pentru a determina dacă un foc a apărut cândva, cercetătorii s-au bazat pe găsirea de dovezi simple (cum ar fi rămășițele de cărbune) și analizarea oaselor pentru a detecta schimbările atomice, scrie Michael Price de la Science. Dar, în timp ce ambele metode sunt eficiente, dovezi de acest fel sunt rareori găsite în siturile antice.

Artefactele care sunt abundente, totuși, sunt unelte de piatră, adesea făcute din silex, scrie Smithsonian Magazine.

Metoda cu Inteligență Artificială care detectează prezența urmelor de ardere

Cercetătorii au încălzit bucăți de silex la temperaturi diferite și apoi le-au analizat folosind spectroscopie (o tehnică ce măsoară absorbția luminii) în încercarea de a determina dacă silexul a fost ars. Cu toate acestea, datele rezultate au fost prea complexe pentru a fi de mare folos.

„Schimbările au fost atât de subtile încât nu ne-am putut baza pe ele. Atunci am trecut la Inteligența Artificială”, spune Filipe Natalio, biochimist arheologic la Institutul Weizmann.

Dându-și seama că datele ar putea conține modele prea complexe pentru ca oamenii să le poată analiza, echipa a dezvoltat un program AI pentru a-i ajuta. Destul de sigur, programul a reușit să facă diferența dintre silexul ars și cel nears și a putut chiar să raporteze cât de fierbinte a devenit materialul.

Apoi, pentru a-și testa programul, cercetătorii Institutului Weizmann, împreună cu oameni de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și de la Universitatea din Toronto (Canada), au mers la Cariera Evron, un sit arheologic în aer liber din nordul Israelului.

Când a descoperit omul focul?

„Atunci când am început acest proiect, arheologii care au analizat descoperirile de la Cariera Evron ne-au spus că nu vom găsi nimic. Ar fi trebuit să punem pariu”, spune Natalio într-un comunicat al Institutului Weizmann.

Când a descoperit omul focul? Situl a fost descoperit în anii 1970; la acea vreme, arheologii au descoperit fosile de animale și unelte din paleolitic datând cu între 800.000 și 1 milion de ani în urmă, potrivit Times of Israel. Niciunul dintre artefacte nu a prezentat semne vizibile de expunere la foc.

Dar când Natalio și echipa sa și-au testat programul AI pe 26 de unelte din silex descoperite anterior la fața locului, ei au descoperit că acestea au fost expuse la temperaturi ridicate, unele ajungând până la 600 de grade Celsius. Ei au analizat, de asemenea, fildeșul unui elefant dispărut, care a dat rezultate similare.

Descoperirile echipei susțin „ipoteza gătitului”, credința larg acceptată că valorificarea focului a fost un pas crucial în evoluția umană. Până de curând, totuși, existau puține dovezi care să susțină această teorie. Cele mai multe dovezi ale focului datează de acum doar 200.000 de ani și au fost găsite doar cinci situri arheologice cu dovezi mai vechi de 500.000 de ani, potrivit comunicatului.

Dar acum, „poate că tocmai am găsit al șaselea sit”, spune Natalio.

Vă recomandăm să citiți și:

Cranii deformate și decapitări ritualice, găsite la o piramidă mayașă din Mexic

Monedă romană de argint, dezgropată de un copil de 8 ani la locul de joacă

Cum își îngropau oamenii din Epoca de Piatră morții?

Arheologii au descoperit rămășițele unui preot antic, vechi de 3.000 de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase