Home » Istorie » O piramidă uriașă îngropată în Indonezia ar putea fi cea mai veche din lume

O piramidă uriașă îngropată în Indonezia ar putea fi cea mai veche din lume

Publicat: 05.11.2023

O piramidă uriașă îngropată în Indonezia este mai veche decât Stonehenge sau Piramidele din Giza și poate ajunge să rivalizeze cu cele mai vechi structuri megalitice construite vreodată de mâna omului.

Situl în care se află piramida uriașă din Indonezia se numește Gunung Padang. Dealul excepțional al structurilor antice din piatră de pe insula Java de Vest este sacru pentru localnici, care numesc acest tip de structură „punden berundak”, adică piramidă în trepte, după terasele care duc către vârful ei.

Arheologii abia au studiat suprafața sitului și, totuși, acesta se conturează deja a fi un „testament remarcabil” al ingeniozității umane. Gunung Padang este, potențial, cea mai veche structură piramidală din lume, construită pe vârful unui vulcan stins înainte de zorii agriculturii sau ai civilizației așa cum o știm noi, scrie Science Alert.

Cât de veche este piramida uriașă îngropată în Indonezia?

Potrivit noilor date de la oamenii de știință din Indonezia, interiorul piramidei ar putea foarte bine să ascundă camere mari, deschise, pline cu lucruri necunoscute. O analiză extinsă a lui Gunung Padang, care înseamnă „munte al iluminării” în limba locală, sugerează acum cu tărie că o civilizație antică „a sculptat meticulos” dealul natural de lavă în miezul unei structuri asemănătoare piramidei cu mult timp în urmă.

Prima datare cu radiocarbon a sitului indică faptul că construcția inițială a început cândva în ultima perioadă glaciară, cu mai mult de 16.000-27.000 de ani în urmă. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, Göbekli Tepe, care este un ansamblu masiv de piatră din Turcia actuală, este considerat în prezent cel mai vechi megalit cunoscut din lume. Datează de acum 11.000 de ani.

Rezultatele studiului actual despre Gunung Padang vin după mulți ani de analiză atentă. Între 2011 și 2015, o echipă de arheologi, geologi și geofizicieni, condusă de geologul Danny Hilman Natawidjaja, de la Agenția Națională de Cercetare și Inovare din Indonezia, a folosit o varietate de tehnici, cum ar fi forarea de carote, radare de penetrare a solului și imagini subterane pentru a sonda situl de patrimoniu cultural.

Cât a durat construcția piramidei?

Natawidjaja și colegii săi au descoperit că, la fel ca mulți megaliți din trecut, Gunung Padang a fost construit în etape complexe și sofisticate, cea mai adâncă parte aflându-se la 30 de metri sub pământ. Această parte centrală a structurii a fost probabil construită între anii 25.000 și 14.000 î.Hr., dar a fost apoi abandonată timp de câteva milenii.

Construcția a început din nou în jurul anilor 7900-6100 î.Hr., extinzând movila centrală a piramidei cu diverse coloane de rocă și soluri pietroase, iar unele lucrări de construcție au avut loc între anii 6000 și 5500 î.Hr. În mod interesant, în acel moment, constructorii par să fi îngropat sau să fi construit intenționat peste unele părți mai vechi ale sitului.

Ultimii arhitecți ai piramidei au sosit în jurul anilor 2000-1100 î.Hr., adăugând pământ de suprafață, precum și terase de piatră caracteristice unui punden berundak. Aceasta este partea care este cel mai mult vizibilă astăzi.

„Constructorii Unității 3 și Unității 2 de la Gunung Padang trebuie să fi posedat capacități de zidărie remarcabile, care nu se aliniază cu culturile tradiționale de vânători-culegători”, scrie echipa de cercetători.

De ce au construit oamenii antici piramida uriașă îngropată în Indonezia?

„Având în vedere ocupația îndelungată și continuă a Gunung Padang, este rezonabil să se speculeze că acest sit a avut o importanță semnificativă, atrăgând oamenii antici să-l ocupe și să-l modifice în mod repetat”, mai spun oamenii de știință.

Sunt necesare săpături suplimentare pentru a înțelege cine au fost acești oameni preistorici și de ce au construit aceste structuri. Când cercetătorii au sondat interiorul dealului folosind unde seismice, au găsit dovezi de cavități și camere ascunse, unele de până la 15 metri lungime, cu tavane de 10 metri înălțime. Echipa speră acum să foreze în aceste zone. Dacă întâlnesc vreo încăpere, plănuiesc să introducă o cameră video pentru a vedea ce se ascunde dedesubt.

„Acest studiu exemplifică modul în care o abordare cuprinzătoare care integrează metode arheologice, geologice și geofizice poate descoperi structuri antice vaste și ascunse”, conchide echipa.

Studiul a fost publicat în Archaeological Prospection.

Vă recomandăm să citiți și:

Artă rupestră „3D”, descoperită în peșteri din Paleolitic

Bătălia de la Maraton a salvat civilizația occidentală în urmă cu 2.500 de ani

Săbii romane vechi de 1.900 de ani, găsite într-o peșteră din deșertul Iudeei

Un craniu misterios contestă teoria privind locul în care au evoluat strămoșii omului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase