Home » Istorie » Cel mai mare clește de crab fosilizat descoperit vreodată are 8 milioane de ani

Cel mai mare clește de crab fosilizat descoperit vreodată are 8 milioane de ani

Cel mai mare clește de crab fosilizat descoperit vreodată are 8 milioane de ani
Foto: Barry van Baker & Alex Osso, New Zealand Journal pf Geology and Geophysics, 2024
Publicat: 02.03.2024

Un clește fosilizat aparținând unei specii de crab nou descoperite, care a trăit acum 8,8 milioane de ani, a depășit un record: este cel mai mare clește de crab fosilizat descoperit vreodată.

Dimensiunea mare a acestui specimen îi face pe cercetători să creadă că ar putea fi precursorul crabului Pseudocarcinus gigas de astăzi, care poate cântări peste 12 kilograme.

Specimenele vechi de crab dispărute au fost recuperate de pe plaja Waitoetoe, Insula de Nord, din Noua Zeelandă. Ele au fost integrate în registrul fosilelor ca parte a Formației Urenui din Miocenul superior al Bazinului Taranaki, datând de acum aproximativ 8,8 milioane de ani, într-un moment în care Centrul Vulcanic Mohakatino a erupt în apropiere.

Cel mai mare clește de crab fosilizat nu se compară cu ruda lui din prezent

După cum știm, fosilele se păstrează în mod deosebit atunci când sedimentul sub formă de noroi sau cenușă vulcanică intervine pentru a le acoperi înainte ca ecosistemul de descompunere să își facă treaba, iar acești crabii nu fac excepție. Fiind îngropați în sedimente, inclusiv material vulcanic, aceștia sunt frumos conservați, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru potențialul academic al fosilelor. Acum știm că aceste animale trăiau în adâncul oceanului, marcând prima dată când au fost găsite în regiunea care este acum Noua Zeelandă, scrie IFL Science.

O echipă de cercetători a dedus că crustaceele fosilizate reprezintă o specie nouă: Pseudocarcinus karlraubenheimeri. Ultimul nume este în onoarea lui Karl Raubenheimer din New Plymouth, Insula de Nord, Noua Zeelandă, care a colectat și a donat specimenul.

Acest crab gigantic i se alătură genului Pseudocarcinus, reprezentat în era modernă de către P. gigas. Denumirile populare de crab sudic gigant, crab regină sau crabul taur oferă o indicație clară a dimensiunilor acestora.

„Ruda în viață a fosilei descoperite, Pseudocarcinus gigas, este unul dintre cei mai mari crabi care au trăit vreodată. Cleștele său poate atinge un maxim de 47 de centimetri, aproape jumătate de metru. Cel mai mare clește de crab fosilizat are aproximativ jumătate din această dimensiune”, a declarat autorul studiului, Barry W.M van Bakel.

De ce devin crabii atât de mari?

În ceea ce privește ce anume determină un crab să devină supra-dimensionat, amenințarea prădătorilor joacă un rol, dar trebuie și să se asigure că nu are ochii mai mari decât cleștii.

„Crabii Pseudocarcinus se caracterizează prin gigantism, ceea ce le-a oferit avantaje semnificative în competiție și apărare. Natura lor carnivora se reflectă în chelipedul lor major (cleștele) extrem de mare”, scriu autorii.

Autorii sugerează că proiectarea cleștelui lui P. karlraubenheimeri ar putea fi determinată de creșterea numărului de animale precum gastropode și bivalve care au apărut în meniul adânc al mării încă din Cretacicul Târziu, dând startul unei noi ere de crabi mari cu clești mari.

„Acesta este cel mai mare crab fosil descoperit vreodată, ceea ce este fascinant. Dar și descoperirea fostului său habitat: izvoarele de gaze de pe fundul mării, aducând CO2 și/sau metan la interfața sediment-apă, au furnizat un mediu cald și bogat în substanțe nutritive, bogat în scoici, melci și crabi mai mici. Acesta a constituit sursa de hrană pentru acești crab gigantici. Este minunat să aflăm despre ecosistemele trecute”, a adăugat van Bakel, citat de IFL Science.

Studiul a fost publicat în revista New Zealand Journal Of Geology And Geophysics.

Vă recomandăm să citiți și:

Fosila unei reptile zburătoare de acum milioane de ani a fost găsită în Anglia

A fost descoperită o gumă de mestecat din Epoca de Piatră

Un student a descoperit o reptilă zburătoare veche de 200 de milioane de ani

O formă ciudată de viață a nedumerit oamenii de știință

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase