Home » Istorie » Un coridor ascuns, lung de 9 metri, a fost descoperit aproape de intrarea principală în Marea Piramidă din Giza

Un coridor ascuns, lung de 9 metri, a fost descoperit aproape de intrarea principală în Marea Piramidă din Giza

Un coridor ascuns, lung de 9 metri, a fost descoperit aproape de intrarea principală în Marea Piramidă din Giza
Credit foto: Procureur, S., Morishima, K., Kuno, M. et al., Nat Commun 14, 1144 (2023)
Publicat: 03.03.2023

Un coridor ascuns, lung de nouă metri, a fost descoperit în apropiere de intrarea principală în Marea Piramidă din Giza, veche de 4.500 de ani, iar asta ar putea duce la mai multe descoperiri, au anunțat oficialii egipteni.

Descoperirea din piramidă, ultima rămasă în picioare dintre Cele Șapte Minuni ale Lumii Antice, a fost făcută în cadrul proiectului Scan Pyramids care, începând cu 2015, folosește tehnologie non-invazivă, inclusiv termografie în infraroșu, simulări 3D și imagistică prin raze cosmice, pentru a privi în interiorul structurii.

Un articol publicat în jurnalul Nature arată că descoperirea ar putea contribui la o înțelegere mai bună a structurii piramidei și a scopului pentru frontonul din calcar așezat la intrarea în coridor.

Un coridor construit pentru a redistribui greutatea piramidei

Marea Piramidă a fost construită ca mormânt monumental în jurul 2560 î.Hr., în timpul domniei faraonului Khufu, sau Cheops. Construită la o înălțime de 146 de metri, astăzi măsoară 139 de metri înălțime și a fost cea mai înaltă structură făcută de om până la construirea Turnului Eiffel din Paris în 1889.

Coridorul neterminat a fost creat, cel mai probabil, pentru a redistribui greutatea piramidei în jurul intrării principale folosite acum de turiști, la aproape șapte metri depărtare, sau în jurul unei alte intrări nedescoperite încă, a declarat Mostafa Waziri, directorul Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt.

„Vom continua să scanăm”

„Vom continua să scanăm și vom vedea ce putem face… pentru a ne da seama ce putem găsi dedesubt, sau la capătul coridorului acesta”, a spus Waziri jurnaliștilor aflați la o conferință cu presa în fața piramidei.

Cercetătorii cred că alte cinci încăperi aflate deasupra camerei funerare a regelui într-o altă zonă a piramidei au fost construite cu același scop, cel de a redistribui greutatea structurii masive. Este posibil ca faraonul să fi avut mai mult de o cameră funerară, a adăugat Waziri, citat de Reuters.

Cum au descoperit oamenii de știință coridorul?

Oamenii de știință au detectat coridorul folosind radiografie cu raze cosmice, înainte să obțină imagini cu ajutorul unui endoscop de 6 mm grosime din Japonia, introdus printr-un spațiu mic din pietrele piramidei.

În 2017, cercetătorii de la Scan Pyramids au anunțat descoperirea unui spațiu de cel puțin 30 metri lungime în Marea Piramidă, prima structură interioară majoră descoperită din secolul al XIX-lea încoace.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Marea Piramidă din Giza poate fi explorată cu ajutorul unui tur digital 3D

Arheologii folosesc raze cosmice pentru a scana Marea Piramidă din Giza

Teoria unui reputat arheolog: Marea Piramidă din Giza a fost, la început, albă şi cu vârful strălucitor

Cum au fost construite piramidele din Egipt? Răspunsurile ar putea fi ascunse în fluviul Nil

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase