Home » Istorie » Fosilele au scos la lumină existența unui strămoș misterios al crocodililor

Fosilele au scos la lumină existența unui strămoș misterios al crocodililor

Fosilele au scos la lumină existența unui strămoș misterios al crocodililor
Credit foto: William Reyes/EurekAlert
Publicat: 24.03.2024

Dinozaurii sunt cunoscuți de toată lumea, însă înainte de aceștia, un văr al crocodililor moderni, a dominat lumea.

Aceste exemplare din Triasic au avut o varietate de forme și dimensiuni înainte de a dispărea în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani. Astăzi, fosilele lor se găsesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii și a Australiei.

Oamenii de știință folosesc plăcile osoase care alcătuiesc armura de aetozaur pentru a identifica diferite specii și, de obicei, nu au multe schelete fosile cu care să lucreze.

Dar un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin se concentrează pe o armură de aetozaur care are majoritatea părților sale majore intacte.

,,Avem elemente de la partea din spate a gâtului și din regiunea umerilor până la vârful cozii”, a declarat William Reyes, doctorand la Școala de Geoștiințe Jackson de la UT, care a condus cercetarea, publicată în The Anatomical Record.

Un văr al crocodililor moderni a dominat lumea înainte de dinozauri

Reyes și colaboratorii săi au folosit armura pentru a identifica specimenul ca fiind o nouă specie de aetosaur – pe care au numit-o Garzapelta muelleri.

Numele „Garza” recunoaște comitatul Garza din nord-vestul Texasului, unde a fost găsit, iar „Pelta” înseamnă scut în latină, un indiciu al corpului puternic al acesteia. Numele speciei „muelleri” îl onorează pe paleontologul care l-a descoperit inițial, Bill Mueller.

Garzapelta a trăit în urmă cu aproximativ 215 milioane de ani și semăna cu un crocodil american modern – dar cu mult mai multă armură.

Plăcile osoase care îl acopereau pe Garzapelta și pe alți aetozauri se numesc osteoderme. Acestea erau încorporate direct în piele și formau o armură, potrivindu-se împreună ca un mozaic.

Exemplarul a trăit în urmă cu aproximativ 215 milioane de ani

Pe lângă faptul că avea un corp acoperit de plăci osoase, laturile lui Garzapelta erau flancate de țepi care ar fi oferit un alt strat de protecție împotriva prădătorilor. Deși crocodilii de astăzi sunt carnivori, oamenii de știință cred că aetozaurii erau în primul rând omnivori.

Țepii de pe Garzapelta sunt foarte asemănători cu cei găsiți la o altă specie de aetozaur, dar, în mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că cele două specii sunt doar înrudite la distanță.

Asemănările, au descoperit ei, sunt un exemplu de evoluție convergentă, evoluția independentă a unor trăsături similare la specii diferite. Dezvoltarea zborului la insecte, păsări, mamifere și la pterozaurii acum dispăruți este un exemplu clasic al acestui fenomen.

Odată ce cercetătorii au stabilit că țepușele au evoluat independent, au putut să stabilească unde se încadrează cel mai bine Garzapelta printre alte specii de aetozauri. Cu toate acestea, Reyes a declarat că cercetarea arată cum evoluția convergentă poate complica lucrurile, scrie EurekAlert.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum a scăpat cu viață un fermier după ce a fost atacat de un crocodil?

Zeci de crocodili au scăpat dintr-o fermă din sudul Chinei în urma inundațiilor

Cel mai mare crocodil aflat în captivitate a împlinit 120 de ani

Mumii de crocodil de dimensiuni impresionante, găsite într-un mormânt egiptean

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase