Home » Istorie » Un delfin uriaș trăia în apele Amazonului cu 16 milioane de ani în urmă

Un delfin uriaș trăia în apele Amazonului cu 16 milioane de ani în urmă

Un delfin uriaș trăia în apele Amazonului cu 16 milioane de ani în urmă
Foto: Benites-Palomino et al., Science Advances, 2024
Publicat: 24.03.2024

Delfinii de apă dulce din Amazon și Asia de Sud au captat inimile oamenilor din întreaga lume cu pielea lor roz neobișnuită și statutul lor de unele dintre cele mai amenințate mamifere din lume. Dar cum au ajuns aceste creaturi neobișnuite să trăiască acolo? Noi dovezi fosile ale unui delfin uriaș de râu, de acum 16,5 milioane de ani, au oferit răspunsuri la aceste întrebări.

Craniul și alte fosile de la acest delfin uriaș antic au fost găsite în Rio Napo, Loreto, Peru, în 2018 și datează de acum peste 16,5 milioane de ani, din Miocenul Timpuriu până în Miocenul Mijlociu. Denumit Pebanista yacuruna, se credea că delfinul avea o lungime de aproximativ 3 metri, făcându-l cel mai mare dintre toți delfinii de apă dulce cunoscuți.

Se crede că P. yacuruna era masiv, cu un bot lung și ochi care ar fi fost extrem de mici și aproape complet orbi. De asemenea, se crede că delfinii antici navigau în apele tulburi ale Amazonului folosind mici organe frontale de ecolocație. Privind îndeaproape craniul, care prezintă un bot lung, dinți mari și o frunte bine dezvoltată, echipa crede că acest delfin antic era complet adaptat la viața în apă dulce.

Un delfin uriaș din Amazon

Delfinii de râu din Amazon cunoscuți astăzi au evoluat dintr-o descendență cunoscută sub numele de Iniidae. Totuși, delfinii de râu din Asia de Sud, cunoscuți sub numele de Platanistidae, au o evoluție relativ necunoscută, deoarece fosilele acestor mamifere antice sunt foarte rare. Delfinii Platanistidae includ specii vii precum delfinul de Gange (Platanista gangetica gangetica), care supraviețuiește în apele râului Gange, din India, notează IFL Science.

După efectuarea unei analize filogenetice, echipa crede că craniile fosile sunt cele mai apropiate rude cu delfinul de Gange. Acest lucru, împreună cu caracteristicile care i-au permis delfinului să fie complet adaptat la apa dulce, a făcut ca echipa să creadă că acest grup de Platanistidae a început să trăiască în sistemele de apă dulce din Africa de Sud și America de Sud înainte de strămoșii cladei Iniidae, care au dat naștere delfinilor moderni din Amazon.

O abundență de hrană și diversitate de specii

„Descoperirea lui Pebanista în straturile proto-amazoniene dovedește că delfinii Platanistidae au pătruns în ecosistemele de apă dulce nu numai în Asia de Sud, ci și în America de Sud, înainte de delfinul modern din râul Amazon, într-un moment crucial pentru evoluția amazoniană”, scriu autorii.

Atunci când P. yacuruna era în viață, Amazonul ar fi constat din zone vaste de mega-mlaștini și medii de apă dulce cu o abundență de hrană și o largă diversitate de specii, ducând la evoluția unei dimensiuni corporale mai mari.

Studiul este publicat în Science Advances.

Vă recomandăm să citiți și:

Urechea internă a unei maimuțe de acum 6 milioane de ani arată evoluția mișcării umane

Dovezi arheologice pentru deficiență sezonieră de vitamina D, descoperite în Anglia

O broască de pe vremea dinozaurilor s-a conservat cu abdomenul plin cu ouă

Ploșnițele afectau Britania în urmă cu 1.900 de ani, dezvăluie un fort roman de lângă Zidul lui Hadrian

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase